Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tiedolla johtaminen – sanahelinää vai aidosti apua yrittäjille?

Tiedolla johtaminen on yksi Tampereen kaupungin Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman keskeisistä yrittäjiä koskevista teemoista. Moni pk-yrittäjä ohittaa sanaparin olkiaan kohauttaen ajatellen, etteivät tämmöiset asiat koske minua ja kyllä minä itse tiedän, miten yritykselläni menee.

Viime viikolla julkaistiin Tampere.Finland-sovelluksessa pilottivaiheessa olevan Pulssi, jonka tarkoituksena on kertoa yrityksille, milloin ja missä ihmisvirrat ovat liikkeellä.

Se voi auttaa esimerkiksi työvuorojen ja aukioloaikojen suunnittelussa tai liikepaikan valinnassa.

Pilottivaiheessaan sovellus on käytössä suppealla alueella, mutta nyt tarvitaan yrittäjien itsensä panosta: sovelluksen koekäyttöä ja kokemuksia siitä, mitä ominaisuuksia tarvittaisiin, mikä tieto on sellaista, josta on oikeasti hyötyä, ja voisivatko yrittäjät esimerkiksi julkaista sitä kautta tarjouksia lähialueella liikkuville potentiaalisille asiakkaille.

Vaikka sovellus käyttää oppimiseen apunaan tekoälyä, siitä voidaan saada yrittäjiä palveleva vain yrittäjiä kuulemalla. Tamperetta voi kyllä jälleen kehua innovatiivisuudestaan.

Vielä kun tästäkin saataisiin tieto niiden yrittäjien kiireisen arjen keskelle, jotka tästä voisivat hyötyä.

Tiedon välittäminen hyödyllisistä palveluista puolin ja toisin on yksi merkittävä viestinnällinen haaste, mistä myös kaupungin hankinnat ja pienhankinnat ovat yksi esimerkki.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa sekä kunta että yrittäjät hyötyisivät siitä, että hankinnat ja sitä kautta veroeurot jäisivät omaan kuntaan.

Yrittäjien kanssa keskustellessani kuulee usein, ettei yrittäjillä ole tietoa, mistä tietoa tulevista hankinnoista saisi, miten niihin pystyisi vielä vaikuttamaan ennen varsinaista kilpailutusta tai että pienhankintatoimittajaksi tuntuu monesta yrittäjästä vaikealta löytää reittejä.

Yrittäjäjärjestön edustajina olemme samassa viestinnällisessä veneessä kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden kanssa, mutta samaan suuntaan soutaen voimme saada paljon hyvää aikaan – tarvitaan vain avointa vuoropuhelua.

Kirjoittaja on Tampereen yrittäjien puheenjohtaja