Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pormestari vaihtui läpystä – "Kummolan kohdalla ylikäytetyn jyrähdellä-verbin takana on nimenomaan yhteistyökykyisenä ja suoraselkäisenä tunnettu poliitikko"

Tampereen kaupunginvaltuusto antoi maanantaina eron kansanedustajaksi valitulle Anna-Kaisa Ikoselle (kok) ja valitsi hänen tilalleen pormestariksi loppukaudeksi Kalervo Kummolan (kok).

Tampereen 16-vuotisen pormestarihistorian aikana kerta on ensimmäinen, kun valtuuston valitsema pormestari jättää tehtävänsä kesken kauden. Uusia apulaispormestareita on haettu kesken kauden jo useampaan kertaan, lähinnä siksi, että neljän vuoden luottamuspätkätyön sijaan on löytynyt vakipesti kaupungin virkahommissa.

Pirkanmaalaisten edustaminen Arkadianmäellä on arvokas luottamustehtävä ja sen mukana Ikoselle tulee todennäköinen ministerin salkku Petteri Orpon hallituksessa. Tämä on Tampereelle ja Pirkanmaalle tärkeä asia.

Kummolan kohdalla ylikäytetyn jyrähdellä-verbin takana on nimenomaan yhteistyökykyisenä ja suoraselkäisenä tunnettu poliitikko.

Keskustelua on herättänyt kuitenkin se, että tehtävään valittu pormestari jättää toisen tärkeän tehtävän eli 250 000 asukkaan kaupungin vetämisen kesken kauden.

Ilman Ikosen kokoomuksen toisena pormestariehdokkaana saamaa yli 5000 ääntä pormestarin paikka olisi mennyt lopulta 15 äänellä hävinneille demareille. Kysymys ei ole tuloksesta, vaan siitä, valitsevatko äänestäjät ehdokkaansa tarpeellisin ja riittävin pohjatiedoin. Pormestariehdokkaiden sitoutuminen tehtävään neljäksi vuodeksi herättää varmasti keskustelua ennen seuraavia vaaleja.

Ongelma on kuitenkin suurempi periaatteen eli edustuksellisen demokratian kuin käytännön eli Tampereen johtamisen kannalta. Tehtävään pikavauhtia jo eilen astunut Kummola tuntee työnkuvan, asiat, haasteet ja ihmiset kuin omat taskunsa. Sisäänajovaihetta ei tarvita. Vaihto läpystä ei tuota ongelmia.

Loppujen lopuksi Ikosen ja Kummolan monen ennakoima ero johtamistyyleissä ei ole ehkä sittenkään niin suuri. Kummolan kohdalla ylikäytetyn jyrähdellä-verbin takana on nimenomaan yhteistyökykyisenä ja suoraselkäisenä tunnettu poliitikko, joka kuuntelee asiantuntijoita ja myös muiden puolueiden näkemyksiä.

Aiemmin uraa muun muassa jääkiekkopäättäjänä, tv-pomona, kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajana ja Tampere-talon johtajana toiminut Kummola, 77, on jo viime vuodet vakuuttanut moneen otteeseen haluavansa nyt satsata Tampereen asioihin.

Nyt siihen on kahden vuoden tilaisuus, kun Kummolna kuntapoliitikon ura huipentuu pormestarin pallilla – Tampereen kannalta toivottavasti menestyksekkäästi.