Jorma Juhani Koutosen kirjoitus (Tamperelainen 15.3.) nosti esiin yksityisalueiden pysäköintiongelmat.
Merkittävin ongelma yksityisalueilla ovat toistuvat pelastusteitä tukkivat pysäköinnit, jotka voivat vaikeuttaa viranomaisten toimintaa talo- tai kiinteistöyhtiön alueella. Pelastuslaki (106§) mahdollistaa asian käsittelyn epäiltynä pelastusrikkomuksena, jos ajoneuvon pysäköinyt kuljettaja tai talo- tai kiinteistöyhtiön vastuuhenkilöt laiminlyövät velvollisuutensa pitää pelastustiet ajokelpoisina ja esteettöminä.
Pelastusteiden esteettömyyden osalta tarvitsisimme ryhtiliikkeen, jotta kaupungissamme sijaitsevat kiinteistöt olisivat turvallisia paikkoja tehdä työtä, opiskella ja elää.
Yksityisalueiden valvonta ei ole kunnallisen pysäköinninvalvonnan lakisääteinen tehtävä, mutta se voi valvoa yksityisalueita resurssiensa puitteissa, jos talo- tai kiinteistöyhtiö antaa valvontaan valtuutuksen, mieltää alueensa tieliikennealueeksi, laatii kaupungin hyväksymän liikennemerkkisuunnitelman ja hankkii sekä asentaa siinä vaaditut merkit.
Tämä lienee vakiintunut käytäntö useissa kunnissa, joissa kunnallinen pysäköinninvalvonta toimii. Virhemaksutulot menevät kuitenkin kunnallisen valvonnan osalta kokonaisuudessaan kunnan hyväksi.
Viime aikoina etenkin Tampereella valvontahaasteet ovat lisääntyneet eivätkä niitä vähennä lähestyvät suurtapahtumat. Siksi valvontapyyntöön liittyvä vasteaikamme voi olla useita tunteja. Toisinaan valvontakäynti siirtyy myös seuraavaan päivään.
Pysäköintihaasteista selvitäksemme tarvitsemme jatkossakin rinnakkaisina toimijoina sekä kunnallista että yksityistä pysäköinninvalvontaa.
Säädösperusta tulee kuitenkin saada kuntoon, jotta valvontatyötä voidaan tehdä tukevalta perustalta käsin myös yksityisalueilla.
Kirjoittaja on tampereen kaupungin vastaava pysäköinnintarkastaja