Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sairaala vai rakennus? – "Tällä menolla Amurin 1960–70-lukujen matalat betonikerrostalot suojellaan aikansa uudistuksena, kun puutalo-Amurista suojeltiin vain museokortteli"

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi hiljattain Tampereen uuden nykyaikaisen sairaalaan poikkeamisluvan. Tavoitteena oli, että päivystys, teho-osastot, leikkaussalit ja vuodeosastot saisivat kokonaan uudet tilat. Nämä toiminnot sijaitsevat nyt ahtaissa, heikkokuntoisissa ja liian matalissa tiloissa.

Vuodeosastot ovat vuonna 1962 valmistuneessa B-tornissa, joka on suojeltu. Muutaman päivän tornin sisäkattoa ja muita tiloja katseltuani tulin tietoiseksi tilojen ongelmista.

Yhdyskuntalautakunta myönsi joulukuussa 2022 poikkeamisluvan uudelle korkealle sairaalarakennukselle. Pirkanmaan maakuntamuseon mielestä uudisrakennus peittää liiaksi suojeltua B-tornia ja hallinto-oikeus päätyi samaan.

Rakennusten suojelu tuli esille laajemmin vanhan Verkatehtaan tapauksessa 1970-luvulla. Jotkut olisivat halunneet suojella koko vanhan tehtaan, jonka esteettisyydestä voidaan olla monta mieltä. Lopulta vain muutamia rakennuksia suojeltiin alueen reunoilta.

Kiista vauhditti keskustelua, pohdintaa ja vakavampaa suunnittelua vanhojen teollisten tilojen osalta. Tampere onkin onnistunut varsin hyvin ottamaan näitä tiloja uuteen käyttöön ja suojelemaan teollista rakennusperintöä muun muassa Finlaysonin alueella.

Sairaalatilojen suojelussa ja kehittämisessä olisi kuitenkin mietittävä vakavasti yhdyskunnan toimintojen tärkeysjärjestystä. Tässä pohdinnassa ihmisten terveyden tulisi olla ehdottomasti etusijalla. Tällä menolla Amurin 1960–70-lukujen matalat betonikerrostalot suojellaan aikansa uudistuksena, kun puutalo-Amurista suojeltiin vain museokortteli. Hyvä, että sentään se.

On välttämätöntä pohtia toimintojen ensisijaisuutta ja järkevyyttä. Maailman vesipäivänä 22.3. on vastaavasti syytä muistaa, kuinka yhdyskuntien vedenhankinta on veden tärkein käyttömuoto. Vesihuollossa sairaalat ovat erityisesti poikkeusoloissa kaikkein tärkeimpiä vedenkäyttäjiä toimivia viemäreitä unohtamatta.