Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Pomo rakensi, mutta asenne oli kestävin perintö – "Paavolan poliittinen hoksnokka olisi nyt vaarallinen ase mille tahansa kolmikosta"

Eduskuntavaalien asetelma muuttuu edelleen kiharaisemmaksi, kun vaalien ennakkoäänestys starttaa. Käytännössä suurimman puolueen paikka on aidosti kolmen eli kokoomuksen, demarien ja perussuomalaisten kauppa. Jokainen voi olla vaalien jälkeen suurin.

Ex-kaupunginjohtaja ja -valtuutettu Pekka Paavola olisi seurannut historiallisen jännittävää vaalien loppusuoraa varmasti mielellään – jopa innostuneena. Politiikan tekijänä lähes 16 vuotta kaupunginjohtajana vuosina 1969–85 ja saman mittaisen jakson kaupunginvaltuutettuna vuosina 1992–2008 toiminut varatuomari olisi ollut loppusuoralla kotikentällään. Kovissa paikoissa Paavolan poliittisesta osaamisesta on monenlaisia näyttöjä. Taktikko ehti kurmuuttaa manöövereillään vuorollaan kaikkia kolmea kärkipuoluetta. Paavolan poliittinen hoksnokka olisi nyt vaarallinen ase mille tahansa kolmikosta.

Paavolan poliittinen hoksnokka olisi nyt vaarallinen ase mille tahansa kolmikosta.

Viime viikonlopun uutinen 89-vuotiaan Paavolan kuolemasta oli monille yllätys. Virkeä, vilkasälyinen ja ennen kaikkea norsunmuistinen herrasmies oli viimeisiin vuosiin saakka tuttu näky kaupunkikävelyillä ja valikoiduissa kulttuuritapahtumissa. Vuoden 1992 TaPu-jytkyssä myös valtuustoon nousseen Leena-vaimon menehtyminen helmikuun alussa heikensi kunnon nopeasti, kertoi poika Mikko Paavola Ylelle.

Pekka Paavola oli monien tarinoiden mies, joista osaan on tullut sivujuonta eri oikeusasteista. Ennen kaikkea Paavola kuitenkin muistetaan Tampereen Pomona. Taitava poliitikko ja tarkka talousmies on innostui rakentamisesta. Paavolan kaupunginjohtajakaudella oltiin rohkeita ja innovatiivisia nykypäivän mittareillakin. Silloin valmistuivat muun muassa Tampere-Pirkkalan lentokenttä, Hervanta, Näsinneula ja Särkänniemi sekä Metso ja Tampere-talo saatettiin alulle.

Meidän on oltava radikaaleja ja rakennettava näyttävää ja poikkeavaa, meidän on ponnisteltava kaksin verroin pääkaupunkiseutua voimakkaammin, kirjoitti Paavola itse vuonna 2011 ilmestyneen muistelmateoksensa loppusanoissa.

Rakennuksista huolimatta syvin perintö jää silti elämään Paavolan asenteessa ja päättäväisyydessä. Sen pohjalle voi rakentaa Tampereen menestystä tulevaisuudessakin.