Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Vaalijännitystä kaupunkiseudulla – "Asiat on osattava myös kiteyttää ja esittää ratkaisuna, joka palvelee laajemminkin Suomea"

Eduskuntavaalit on tärkeä suunnanosoittaja suurille kaupungeille ja niiden lähialueille. Neljällä suurimmalla kaupunkiseudulla asuu 2,6 miljoonaa asukasta ja Tampereen seudullakin yli 0,4 miljoonaa asukasta.

Kaupunkiseudut luovat omilla toimillaan tulevaisuuttaan. Ilman kansallista vetoapua nekään eivät kuitenkaan pärjää. Hallitusohjelman valmistelu on pian vauhdissa. Maakunnan toimijat ovat hyvin valmistautuneet vaalikevääseen hiomalla yhteiset tavoitteet hallitusohjelmaan. Työn tuloksena on syntynyt Pirkanmaan kädenjälki 2030.

Edunvalvonta tuo harvoin pikavoittoja, siksi työssä on oltava pitkäjänteinen. Asiat on osattava myös kiteyttää ja esittää ratkaisuna, joka palvelee laajemminkin Suomea.

Tavoitteiden kärki muodostuu 1) saavutettavuudesta eli liikenneyhteyksistä, 2) kaupunkien ja kaupunkiseutujen erityisyyden huomioimisesta ja 3) teollisuuden ja työvoiman uudistumisesta.

Tampere on Suomen liikenteellinen keskipiste. Sijainti lisää elinvoimaa, mutta samalla vaatii elintärkeän liikenneinfran kehittämistä. Ensimmäisessä tavoitekorissa ovat raideyhteydet, valtateiden kehittäminen ja lentoliikenne. Listamme on selkeä, alkuun on vihdoin päästävä. Hankkeet palvelevat etätyötä, elinkeinoelämän kuljetuksia ja paikkaamme maailman lentokartalla. Junaliikenne on nosteessa koko Euroopassa. Mekään emme voi jäädä asemalle odottelemaan.

Kaupungistuminen tuo elinvoiman lisäksi haasteita. Toisessa tavoitekorissa on kestävää kehitystä tukevat ratkaisut kaupunkiseudulla. Vaikuttava työväline on kaupunkiseutujen ja valtion yhteinen MAL-sopimus. Sen avulla Tampereen seutu on noussut raiteille ja kasvanut ylöspäin urbaaniksi alueeksi. Töitä kestävyyden eteen pitää vielä tehdä mm. sosiaalisen eheyden vahvistamiseksi.

Kolmas kori sisältää kansakunnalle tärkeät teollisuuden kasvuedellytykset ja työvoiman uudistumisen. Teollisuudessa paluu Eurooppaan ja Suomeen kiinnostavat. Meillä on alueena hyvä teollinen perinne, mutta tarvitsemme rahoitusta uudistumiseen ja vihreän kädenjäljen vahvistamiseen.

Luonnollisen väestönkasvun hiipuessa maahanmuuton merkitys työvoimassa kasvaa. Ilman sitä olemme pulassa. Onnistuminen vaatii kansallisia ratkaisuja. Kasvavana alueena tarvitsemme ehdottomasti myös lisää koulutuspaikkoja huippusuosittuihin oppilaitoksiimme.

Parhainta vaalimenestystä kaikille pirkanmaalaisille kansanedustajaehdokkaille!

Kirjoittaja on tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja.