Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kevätkylvön onnistumisen edellytykset – "Jokainen voi valita, tuottaako valoa työyhteisöönsä vai ei"

Ihana auringonpaiste on ilahduttanut meitä hiihtolomaviikolla ja saanut ajatukset kevääseen. Olen useasti miettinyt työelämässä onnistumista tietynlaisena kevätkylvönä. Onnistumiseen vaikuttavat vahvasti kasvualusta, siemenen tai sipulin laatu, kastelu ja valo. Kärsivällisyyttäkin tarvitaan.

Kasvualustan näen työnantajan roolina. Mikäli työnantajana emme anna mahdollisuuksia kasvuun, joko siemen ei lähde lainkaan itämään tai verso kuolee ennen kuin ehtii kukoistukseensa.

Se, että kevätkylvössäkin on monenlaista multaa eri kasvityypeille, on huomioitava myös työelämässä. Yksi tarvitsee yrttimultaa, toinen orkideamultaa ja kolmannelle toimii havumulta. Meidän pitäisi työnantajana tunnistaa henkilöstömme tarpeita ja pyrkiä löytämään kullekin sellainen kasvualusta, että on mahdollista onnistua. Jokaiselle emme välttämättä voi mullan laatua yksilöidä, mutta voimme tarpeellisilla ravinteilla pyrkiä parantamaan kaikkien lähtökohtia.

Jokainen työntekijä on siemen tai sipuli. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omalla koulutuksella, osaamisella ja asenteella siihen, että on mahdollista tuottaa asiakkaalle ja työyhteisölle lisäarvoa. Myös työmarkkina-arvostaan huolehtiminen kehittämällä omaa osaamistansa on merkityksellistä. Kaikista siemenistä ei kasva porkkanamaan komeinta yksilöä, mutta ihan tavallinenkin porkkana maistuu hyvälle ja ravitsee. Sama siemen kasvaa tietyissä olosuhteissa huippuyksilöksi ja toisissa olosuhteissa kituuttaa tai kuolee.

Kastelusta vastaa taas viljelijä. Työnantajan velvollisuus on tarjota mahdollisuus kehittää itseään siten, että osaaminen vastaa tehtävän vaatimuksia. Vähimmäisvaatimus on se, että multa pidetään sopivan kosteana koko ajan eikä liian pitkiä kuivia kausia tule uhkaamaan hengissä pysymistä.

Ja sitten se valo, se ihana valo! Jokainen – työntekijä ja esihenkilö, asiantuntija ja johtaja - voi valita, tuottaako valoa työyhteisöönsä vai ei. Jokainen päivä on mahdollisuus olla luomassa kirkkaampi asiakaskokemus, laadukkaampi tuote tai palvelu, positiivisempi ilmapiiri ja valoisampi mieli.

Onnistuneita kevätkylvöjä.

Kirjoittaja on nykyisin LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtajana työskentelevä pitkän linjan yritysjohtaja.