Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Tämä ratkaisee vaalien voittajan – tulos aidosti auki – "Käynnissä on jo monista kevätvaaleista tuttu ilmiö"

Eduskuntavaalien ennakkoasetelmat muuttuvat yhä jännittävämmiksi kuin vaalit lähestyvät. Suurimman ja hallitusneuvottelut aloittavan puolueen paikka on auki.

Käynnissä on jo monista kevätvaaleista tuttu ilmiö. Vuodenvaihteen kärkipuolueen useammankin prosenttiyksikön johto alkaa sulaa kuin hanget kevätauringossa. Neljä vuotta sitten alaspäin tuli kokoomus, viime kuntavaaleissa taas demarien selvä gallupjohto suli muun muassa Tampereella 15 äänen tappioon.

Vuodenvaihteen kärkipuolueen useammankin prosenttiyksikön johto alkaa sulaa kuin hanget kevätauringossa.

Keskiössä on nyt talous. Kokoomus on perännyt tiukkaa ja vastuullista taloudenpitoa, jossa menokuri on palvelus tuleville polville. Velkaantuminen ja menojen kasvu halutaan kuriin ja syyttävä sormi on osoittanut istuvaan hallitukseen. Perustaltaan taktiikka on vuosien varrella moneen kertaan todettu suomalaisiin uppoavaksi – ainakin pitkällä tähtäimellä. Inhorealistisia tilannearvioita urahtelevat tiukat taloudenpitäjät ovat kansan suosiossa. Ei ole sattumaa, että Suomen presidenteistä isolla osalla on pankkitausta.

Vaalien alla herkkyys kuitenkin lisääntyy. Demarit ovat kampanjassaan iskeneet kokoomukseen surutta leimaa säästökiimaisesta poppoosta, joka uhkaa romuttaa alkuun ainakin hyvinvointivaltion, palvelut ja koulutusjärjestelmän. Demarien taktiikka on konkretisoida säästötavoitteet äänestäjien arjen tasolle. Tämä on kevään edistyessä saanut monet empimään.

Toinen perinteinen säästöpuolue perussuomalaiset on seurannut talousvääntöä viime ajat sivusta. Loppujen lopuksi sekin voi tarjota iskun paikan.

Käänteitä voi tulla yhä. Valtiovarainministeriön maanantaina julkaisema meno-, rakenne- ja verokartoitus tarjosi kylmiä faktoja julkisen talouden tilasta ja tarpeista tilanteen kuntoon laittamiseksi. Kahdella vaalikaudella aukko on 9 miljardia. Pelkällä talouskasvulla tilit eivät tasaannu millään. Säästöjä ja rakenneuudistuksia tarvitaan.

Arvoja ja euroja punnitaan vielä monesta näkökulmasta ennen vaaleja. Voittaja on se, joka onnistuu lähiviikkoina perustelemaan äänestäjille, miten yhteisiä rahojamme pitää käyttää. Loppuvaiheen kampanjoinnilla on nyt erittäin suuri merkitys. Se ratkaisee vaalien voittajan. Lopputulos on aidosti auki.