Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Liika on aina liikaa – "Kannattaa miettiä onko ehdokkaalla aikaa hoitaa tehtäviään täysipainoisesti"

Eduskuntavaalien lähestyessä ja sopivaa ehdokasta valittaessa, kannattaa miettiä onko ehdokkaalla aikaa hoitaa tehtäviään täysipainoisesti. Moni nykypoliitikko toimii jo kolmella eri hallinnontasolla ja ajankäytön kanssa on ilmennyt ongelmia.

Osa edustajista osallistuu useampiin kokouksiin päällekkäin.

Kuten myös Helsingin Sanomien jutussa (Kansanedustaja jätti lähes kaikki uuden aluevaltuuston kokoukset väliin, julkaistu 27.9.2022) todettiin, tämä johtaa huolestuttavia kysymyksiä herättäviin tilanteisiin. Jos eduskuntavaaliehdokas toimii jo nyt kunnan/kaupunginvaltuustossa sekä aluevaltuustossa, niin riittääkö aika enää eduskunnan tehtävien hoitamiseen. Lisäksi kyseinen käytäntö voi luoda tilanteita liittyen eturistiriitaan.

Hesarin selvityksen perusteella monilla kansanedustajilla on ollut vaikeuksia ehtiä eri luottamustoimien kokouksiin. Osa edustajista on alkanutkin osallistua useampiin kokouksiin päällekkäin, ollen yhdessä läsnä ja muissa mukana etäyhteydellä. Asia on merkittävä, koska useisiin kokouksiin samanaikaisesti osallistumisella voi pahimmillaan olla vaikutusta päätöksenteon laatuun. Ilmiö littyy myös politiikan uskottavuuteen, arvostellaanhan useilla eri hallinnontasoilla istuvia poliitikkoja joskus kokouspalkkioiden ”keräilijöiksi”. Lisäksi kyse on äänestäjän kuluttajansuojasta eli siitä, tekevätkö kokouksissa päätöksiä todellakin ne, jotka ovat vaaleissa menestyneet. Näitäkin asioita kannatta punnita sopivaa ehdokasta etsiessä.