Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Viihdettä vai kylttyyriä? – "Kulttuurilaitoksen johtaminen, se on pirullista hommaa"

Kulttuurilaitoksen johtaminen, se on pirullista hommaa. Omistajat toivovat maksavia asiakkaita, ulkopuolisia rahoittajia sekä korkeaa tasoa, vaikka niitä on yhtä aikaa vaikea saada. Parhaimmillaan yleisö innostuu taiteesta, mutta ohjelmisto menee myös helposti poskelleen.

Perinteisesti kulttuurijohtaja joutuu vaikeuksiin, kun taiteellinen kunnianhimo ylittää talon maksukyvyn. Harvinaisempia ovat ne tapaukset, joissa ohjelmistosta tuleekin niin sietämättömän kaupallista, että vaikuttajat kääntävät talolle selkänsä. Suo siellä, vetelä täällä. Viihdettä vai kylttyyriä?

Kulttuurin kenttä on hauras, koska kielialueemme on pieni ja kuluttajia niukalti. Ilman julkista rahoitusta suomalaisesta kulttuuritarjonnasta tulisi yksipuolista, kallista ja todella vaatimatonta. Taide poikii myönteisiä vaikutuksia, mutta niitä ei saavuteta markkinoiden ehdoilla.

Taide poikii myönteisiä vaikutuksia.

Tampere-taloa ollaan kuulemma pilkkomassa kahteen yritykseen, koska yleishyödyllinen ja kaupallinen rooli menevät jo liikaa sekaisin. Ongelmia nähdään erityisesti toiminnan laajentumisessa kiinteistön ulkopuolelle ja Lumikuningatar-jääbaletissa. Pelätään, että julkisella rahalla vääristetään tapahtumatalouden markkinoita.

Asetelma ei ole ihan yksinkertainen, koska jokainen kulttuurilaitos kilpailee yleisön vapaa-ajasta kaupallisten palveluiden kanssa. Menisinkö museoon vai kuntosalille? Teatteriin tai elokuviin? Sinfoniaa vai räppäreitä?

Tampere-talon pilkkomiskeskustelussa ihmettelen, miksi puhutaan ohjelmatoiminnan kaupallisuudesta, mutta perinteinen kongressitoiminta ymmärretään yleishyödylliseksi. Kokoustiloja ja ravintolapalveluita myyvät kuitenkin lukuisat kilpailijat, jotka eivät nauti kunnan vuokratukia.

Epäilen vahvasti, että Tampere-talosta irrotettu promoottorifirma ei pysyisi pystyssä omillaan. Jääshowbisnekseen on voitu hypätä kongressitoiminnan tuottamien pääomien voimalla – eihän se muuten onnistuisi. Ehkä kestävämpää olisi ohjata näitä voimavaroja Tampere-talon omaan ohjelmistoon. Siis siihen kylttyyriin.

Kirjoittaja on Työväenmuseo Werstaan johtaja.