Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Poliisi tiivisti viime vuoden luvuiksi – "Poliisi tarjosi pääviestiksi sitä, että alueella on kaikesta huolimatta rauhallista ja turvallista"

Sisä-Suomen poliisi julkisti perjantaina vuoden 2022 rikostilastonsa.

Tiivistetysti Pirkanmaan maakunnassa kirjattiin 42 787 rikoslakirikosta, jossa kasvua oli edellisvuoteen vajaa prosentti. Poliisityön onnistumisen simppelein mittari eli selvitysprosentti oli 45,4, jossa pudotusta vuoteen 2021 verrattuna oli 2 prosenttiyksikköä.

Poliisi tarjosi pääviestiksi sitä, että alueella on kaikesta huolimatta rauhallista ja turvallista.

Sen sijaan poliisilaitoksen keskuskaupunki Tampereella rikoslakirikosten määrä kasvoi 6 prosentilla ja selvitysprosentti putosi lähes 5 prosenttiyksiköllä 43,4:een. Tampereella omaisuusrikokset lisääntyivät 12 prosentilla ja murtovarkaudet peräti 25 prosentilla. Sen sijaan pahoinpitelyt ja huumausainerikokset vähenivät noin 5 prosentilla kumpainenkin. Liikennerikosten määrä väheni vielä enemmän eli liki 8 prosenttia.

Huomionarvoisiksi viime vuoden ilmiöiksi poliisi nosti useat jopa kymmeniin alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikostutkinnat netissä, hyvin erilaiset omaisuusrikossarjat, joissa tekijät tulevat ulkomailta, nuorten katuryöstöaalto ja huumausainerikollisuuteen liittyvä väkivaltainen velanperintä. Erityisenä huolenaiheena poliisi nosti esille alaikäisten ja ennen kaikkea alle 15-vuotiaiden tekemien väkivaltarikosten kasvun.

Monesta huolestuttavasta tilastorivistä huolimatta poliisi tarjosi pääviestiksi sitä, että alueella on kaikesta huolimatta rauhallista ja turvallista, vaikka ennen kaikkea nuorison jengiytymiseen liittyvät pelot ja loppukesän katuryöstörypäs ovat nostaneet katuturvallisuuden myös vaalikeskusteluihin.

Uutisvinkkiä poliisi tarjosi myös vuoden aikana poikkeuksellisen rauhallisesti sujuneista suurtapahtumista, kuten jääkiekon MM-kisoista sekä Nokia-areena ja Ratinan suurkonserteista. Koronarajoitusten lieventyminen vuoden 2022 aikana näkyi yleisömäärien selvänä kasvuna, joka ei kuitenkaan suoraan korreloinut poliisitehtäviin. Rauhallisesti sujuneiden järjestettyjen tapahtumien vastapainona yleisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä taas kohosi Tampereella yli 8 prosentilla.

Moni tilastorivi vaatii akuuttia yhteiskunnallista keskustelua. Osan kanssa on kuitenkin syytä muistaa, että pandemian ja muiden vaikutusten tulkitseminen saattaa vaatia vielä ajallista etäisyyttä.