Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Eikun spekuloimaan... – "Etukäteen tiukin kilpailu on kokoomuksessa, demareilla tilanne vaikuttaa taputelluimmalta ja isoin tila uusille kasvoille on jälleen perussuomalaisissa"

Eduskuntavaalien ehdokaslistat jätettiin tiistaina. Gallupkärjessä erottautuneiden kokoomuksen, demarien ja perussuomalaisten kamppailu kovenee vaalien lähestyessä, mutta lähiviikkoina tiukkaa kisaa käydään niiden sisälläkin. Otetaanpa Pirkanmaan spekulaatiokierros.

Etukäteen tiukin kilpailu on kokoomuksessa, vaikka gallupmenestyksen toteutuminen voisi tuoda sille jopa kaksi lisäpaikkaa Pirkanmaalla. Viime vaalien ääniharavat Anna-Kaisa Ikonen ja Sofia Vikman ovat käytännössä turvassa, mutta sen jälkeen kovalla listalla paikoista kamppailee hyvin tasainen joukko. Istuvat Pauli Kiuru (Valkeakoski), Arto Satonen (Sastamala) ja Ikosta sijaistanut Jari Kinnunen (Nokia) ovat naapurikunnista, joten periaatteessa tamperelaisilla miesehdokkailla olisi hyvä sauma. Tähän luottavat ainakin viimeisenä viikonloppuna mukaan suostunut Aleksi Jäntti, Tommi Evilä sekä yrittäjien ja ravintolaväen äänitorvi Teemu Aaltonen. Somessa ja toreilla ahkeroiva ja sanavalmis Jocka Träskbäck Lempäälästä jakaa mielipiteet, mutta uurnilla lasketaan vain plus-äänet. Yllätyksiäkin saatetaan nähdä.

Demareilla tilanne vaikuttaa taputelluimmalta. Vaikka Sanna Mariniin suhtaudutaan nykyisin varauksettomimmin ulkomailla, on kotivaalipiirissä luvassa todennäköisesti pitkälle yli 20 000 äänen päälle kohoava ennätyspotti. Saaliista riittää vetoapua muillekin. Nykyisistä Ilmari Nurminen ja Pia Viitanen keräävät tarvittavan äänisaaliin omilta vahvoilta kannattajakunniltaan. Marko Asellille paikan uusimiseen riittää pääsy edes lähelle viime vaalien yli 7000 äänen pottia. Kun Jukka Gustafsson jää pois eduskunnasta yhdeksän kauden jälkeen, on Lauri Lylyn tie Arkadianmäelle sileä. Kannattaa tsekata myös ainakin Kangasalan Hanna Laineen ja Pirkkalan Taru Tolvasen äänisaaliin kehitys.

Isoin tila uusille kasvoille on jälleen perussuomalaisissa, jos puolue onnistuu Pirkanmaallakin siirtämään gallupmenestyksen henkilövalinnoiksi varsinaisessa vaalissa. Neljän istuvan kansanedustajan ryhmästä viimeksi vaalipiirin kakkospotin 11 000 ääntä kerännyt ylöjärveläinen Sami Savio on vahvoilla, mutta kun jaossa ovat neljässä vuodessa parlamenttityöhön kyllästyneen Veikko Vallinin äänet, olisi persulistalla tilaa. Yhden kauden jo istuneet Sakari Puisto ja Veijo Niemi saavat haastajat ainakin Tampereen ryhmyristä, viimeksi varalle jääneestä Lassi Kalevasta ja nuorista Joakim Vigeliuksesta ja Miko Bergbomista. Yllättäjä voisi olla erottuvan kampanjan tekevä naisehdokas. Musta hevonen voi löytyä myös vaalipiirin reuna-alueilta.

Eikun jokainen omaa listaa tekemään. Spekulaatioille on aikaa sunnuntaihin 2. huhtikuuta saakka. Jos jokin ennakointi menee pieleen, voi aina lohduttautua sillä, että äänestäjät tekevät aina oikean valinnan.