Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tampereen kotisairaanhoito loukkaa kansalaisoikeuksia – "Olen vakavasti sairas ja sairaudesta huolimatta kiinnostunut muista toimista kuin palvelun kanssa painimisesta"

Tampereen kotisairaanhoito loukkaa kansalaisoikeuksia.

Sain pyynnöstäni tilapäistä kotihoitoa Tampereen kaupungilta neljänä viime vuoden marraskuun päivänä. Samalla tietämättäni oli laadittu sopimusluonnos, jossa minut oli merkitty kotihoidon säännölliseksi asiakkaaksi. Kieltäydyin allekirjoittamasta sopimusta ja ilmoitin moneen kertaan, että en suostu säännöllisen hoidon asiakkaaksi, vaan hoitoni rajoittuu tilapäisiin hoitokertoihin.

Amurin kotihoidon lähialuepalvelu vastasi kieltoihini, että minua koskevaa sopimusta ei voi muuttaa. Se oli varsin hauskasti vastattu, kun ottaa huomioon, että kotihoidon ja minun välistä sopimusta ei ole olemassa.

Tuomioistuimet käyttävät pakolla tehtyihin tai olemattomiin sopimuksiin vetoavasta toiminnasta puhuessaan perinteistä sanontaa, jonka mukaan menettely on ”kunnian vastainen ja arvoton”. Kunniaton menettely on luonnollisesti myös laiton. Kotihoito loukkaa useita lakeja. Laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista sisältää osion sopimusten pätemättömyydestä ((17.12.1982/956).

Myös Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785) sisältää näkökohtia potilaan tiedonsaantioikeudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Suomen perustuslaki (11.6.1999/731) antaa kansalaisille oikeuden hakea muutosta ja pyytää perusteltua vastausta paitsi eri oikeusasteilta myös Amurin kotihoidolta. Muutosta tai perustelua ei ole kuulunut, vaikka olen tehnyt oikaisuvaatimuksen sekä laittomasta päätöksestä että perusteettomasta laskutuksesta.

Laskutuksen hyväksynnässä ei minun puoleltani ole kysymys rahasta, vaan periaatteesta. Jos hyväksyn laskun, niin hyväksyn kotihoidon tekemät oikeudenloukkaukset ja yllytän kotihoitoa jatkamaan niiden tekemistä.

Väärän laskun maksamiseen on kyllä olemassa kiusaus. Pääsisin eroon vastenmielisestä asiasta. Olen vakavasti sairas ja sairaudesta huolimatta kiinnostunut muista toimista kuin Amurin palvelun kanssa painimisesta. Palvelun johdon tekemä oikeudenloukkaus on kannaltani harmillinen myös siksi, että voin sen takia jäädä kokonaan ilman kotihoitoa, vaikka sellaista myöhemmin vielä tarvitsisin. Hoitoa ei ole saatavilla rajattomasti. Jos se on alueellisesti jyvitettyä, niin Amurin antaman hoidon loppuminen voi olla kohtalokasta.

Olen erittäin tyytyväinen Amurin palvelun hoitajien tilapäisiin käynteihin. He ovat hyvin käyttäytyviä ja päteviä ammattilaisia. Esteenä hoitopyyntöihin on se, että laitoksen johto toimii kunnian vastaisesti ja arvottomasti. Oikeudenloukkaus ei houkuta pyytämään hoitoa.