Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Toimeentulo, toimivat palvelut ja henkinen hyvinvointi – "Näinä aikoina tärkeää on, että teemme kaikkemme ihmisten hyvinvoinnin eteen "

Eduskunnassa on meneillään vilkas talvi. Energiakriisi ja elämisen kallistuminen vaativat edelleen toimia ihmisten toimeentulon turvaamiseksi. Oli tarpeen, että jo syksyllä tehtiin joukko tukitoimia, ja nyt lisää on tulossa.

Parhaillaan odotamme eduskuntaan lisäbudjettia, jolla toteutetaan kertakorvauksena toteutettava takautuva hintakatto sähkölle. Valtiovarainvaliokunnan verojaostossa käsittelemme ns. Windfall-veroa. Sen ideana on, että sähköyhtiöiden kriisin synnyttämistä isoista voitoista kerätään vero, jota käytetään kotitalouksien tukitoimien rahoittamiseen. Mielestäni oikeudenmukainen tapa saada rahoitusta ihmisten auttamiseen vaikeassa tilanteessa.

Ominaista ajalle on ollut toinen toistaan seuranneet kriisit, jotka ovat vaatineet nopeita toimia ihmisten auttamiseksi. On mahdollista, että myös jatkossa näemme aikoja, jolloin tukitoimia tarvitaan. Onkin tärkeää, että onnistuisimme kehittämään järjestelmiä niin, että voimme kohdistaa tuet parhaalla mahdollisella tavalla niitä eniten tarvitseville. On hyvä, että nyt valmistellaan mallia, jonka avulla tukia voidaan kohdistaa nykyistä osuvammin.

Kaiken kaikkiaan viime vuosien kriisitoimet ovat olleet monen miljardin luokkaa. Ne ovat olleet välttämättömiä ja tarpeellisia. Myös pienillä rahoilla voi saada aikaan tärkeitä asioita. Eduskunta päätti perinteiseen tapaan viime vuoden lopuksi budjetin ”joululahjarahoista”. Niissä kyse ei ole miljardeista, vaan pienistä lisäyksistä eri hallinnonaloille.

Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostossa halusimme satsata lasten lukutaidon kehittämiseen sekä lasten ja nuorten mahdollisuuksiin kohdata kulttuuria. Lisäpanostuksia tuli mm. koululaisten vierailuihin taidelaitoksissa, ja teatterien vierailuihin päiväkodeissa ja kouluissa.

Näin tamperelaisesta näkövinkkelistä todettakoon, että oli mukavaa, kun saimme Tampereen teatterille määrärahan korjaustöiden suunnitteluun.

Hyvä. Näinä aikoina tärkeää on, että teemme kaikkemme ihmisten hyvinvoinnin eteen. Siihen liittyy toimeentulo, toimivat palvelut ja myös henkinen hyvinvointi, jota varmasti voidaan näillä toimilla lisätä.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd)