Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Velka on turvallisuusriski – "Terve talous on turvallisuutemme ja hyvinvointiyhteiskuntamme vakuutus"

Vuonna 2019 alkanut vaalikausi on ollut poikkeuksellinen talouden näkökulmasta. Korona ja Venäjän Ukrainaa vastaan aloittama sota ovat aiheuttaneet Suomelle miljardien eurojen ennakoimattomat menot.

Kriiseihin on kyettävä vastamaan nopeasti, jotta kansalaisten turvallisuus, terveys ja työpaikat pystytään turvaamaan. Vaalikauden kriiseissä oli myös varmistettava, että liiketoiminnaltaan terveet yritykset selvisivät pahimman yli. Ilman yrityksiä ja työpaikkoja hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen ei ole mahdollista.

Kriisit eivät valitettavasti ota loppuakseen. Väestörakenteemme ja työvoimapula, inflaatio, energiakriisi sekä korkojen nousu ajavat kansalaisia, talouttamme ja yrityksiä ahdinkoon.

Vakaus ja ennustettavuus ovat heikentyneet globaalisti turvallisuuspolitiikassa ja taloudessa. Epävakauden nopea lisääntyminen on mahdollista.

Kriiseihin on varauduttava myös taloudellisesti. Valtiovarainvaliokunta on huolissaan julkisen talouden heikkenemisestä sekä menojen ja tulojen rakenteellisesta epätasapainosta. Tämän vuoden talousarvio on 8,3 miljardia euroa alijäämäinen. Vuoden 2023 lopussa valionvelan arvioidaan olevan noin 156 miljardia euroa. Velkaantuminen ja kohoavat korkomenot tarkoittavat pienentynyttä mahdollisuutta reagoida tuleviin taantumiin ja kriiseihin. Taloudellisen liikkumavaran heikentyminen on turvallisuusriski sekä riski hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden säilyttämiselle.

Seuraavalla vaalikaudella julkisen talouden tervehdyttäminen on saatava vauhtiin. Suorien sopeutustoimien ohella muun muassa työnantajayritysten määrä on saatava kasvuun, avainalojen työperäistä maahanmuuttoa on helpotettava ja työnteko on saatava kaikissa tilanteissa kannustavimmaksi vaihtoehdoksi.

Terve talous on turvallisuutemme ja hyvinvointiyhteiskuntamme vakuutus.

Kirjoittaja on valkeakoskelainen kansanedustaja (kok)