Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tamperelaisuus on nyt kovassa huudossa – "Tamperelaisuus on myös asenne ja state of mind"

Perinteinen Vuoden tamperelainen -äänestys on jälleen käynnissä. Nyt arvonimen ja huomionosoituksen ansaitsevaa tamperelaista haetaan 22:nnen kerran. Vallitseva äänestystapa on muuttunut lipukkeista postikorttien kautta nettipainotteiseksi, mutta alusta saakka Vuoden tamperelainen on ollut nimenomaan yleisöäänestys.

Vuoden tamperelaisen järjestäjien Tamperelaisen ja Tampere Tunnetuksi ry:n muodostama valintaraati kasasi tänä vuonna 13 nimen ehdokaslistan. Tavoitteena on aina monialaisuus ja -puolisuus, mutta jonkinlainen teema ja painotus ehdokaslistaan monesti sujahtaa.

Tamperelaisuus on myös asenne ja state of mind, joka ei ihmisestä lähde muuttoreissullakaan.

Tänä vuonna listalla on tutuista ehdokaskategorioista työtehtävissään erityisesti kunnostautuneita tamperelaisia (Marja Aalto, Olli Viljakainen), menestyneitä urheilijoita (Venla Harju, Saga Vanninen), kulttuuria ansiokkaasti rikastuttaneita (Anneli Kanto, Pia Piltz, Heikki Hela) ja pitkän linjan tamperelaissuosikki (Mikko Alatalo).

Lisäksi listalla ovat tamperelaistaustaansa esillä pitäneet juontaja-radiopersoona Jenni Poikelus ja uutisankkuri Jaakko Loikkanen. Kumpikin nykyinen ulkotamperelainen on muistellut lapsuus- ja nuoruusvuosiaan ja tarjonnut nostalgisia muistoja ja samaistumiskohteita monille. Jennin ja Jaakon kaltaisia ihmisiä, jotka elämä on heittänyt muualle, mutta juuret ovat jääneet, on paljon. Tamperelaisuus on myös asenne ja state of mind, joka ei ihmisestä lähde muuttoreissullakaan. Tamperelaisuuden rajaaminen kirjoillaolon, edes paljasjalkaisuuden saati sitten sukupolvitaustan perusteella on työvoimaa ja opiskelijoita menestyksensä varmistamiseen imeneessä muuttovoittokaupungissa suhteellisuuden- ja historiatajutonta.

Vuoden tamperelaisesta äänestetään aikana, jolloin tamperelaisuus on kovemmassa huudossa kuin koskaan. Vähintäänkin merkittävänä osasyynä on se, että dynaaminen ja aikaansaava Tampere on nyt Suomen vetävin ja myös kadehdituin ja matkituin kaupunki. Ehdokaslistalla Vuoden tamperelaiseksi on siis myös Tampere.

Voiko Tampere olla Vuoden tamperelainen? Sen ratkaisevat taas äänestäjät. Ja mikäli ehdokaslistalta ei osuvaa löydy omat ehdokkaat ovat tervetulleita.