Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Heinäpuisto ja Heinätori on tärkeää säästää – "Heinäpuiston ja Heinätorin myyminen rakennusliikkeelle ei ole kestävä tapa rahoittaa Tampereen Taidemuseon laajennushanketta"

Tampereen kaupunki suunnittelee edelleen Heinäpuiston ja Heinätorin tilalle kerrostaloja, vaikka on sitoutunut kaupunkiympäristön viihtyisyyden parantamiseen strategiassaan 2030.

Sen mukaan kaupungin tehtävänä on luoda olosuhteet, joissa kaupunkilaisille on tarjolla houkuttelevia ja mielenkiintoisia kaupunkitiloja ja kohtaamispaikkoja. Myös koko Tampereen kaupunkiseudun uusi strategia 2022 korostaa luonnon merkitystä, näkyvyyttä ja vaalimista alueen tulevaisuustekijänä.

Heinäpuisto on viihtyisä kohtaamispaikka. Tällaisia puistokeitaita tarvitaan kaupungissa lähellä asutusta. Heinäpuisto on pieni, mutta silti tärkeä puisto keskustan alueella.

Tampereen kaupungin kulttuuristrategian 2030 yhtenä tavoitteena on omaleimainen ja elävä kaupunkiympäristö. Sen keskeisenä toimenpiteenä on viheralueiden tuominen vahvaksi osaksi täydentyvää kaupunkia. Viheralueet luovat viihtyisää asuinympäristöä ja edistävät asukkaiden hyvinvointia.

Tampere on hävittämässä omaa historiaansa ja perintöänsä, vanhaa Tamperetta. Heinäpuisto ja Heinätori sekä niiden ympärillä olevat rakennukset ovat rakennettua kulttuuriympäristöä, jotka yhdessä Pyynikintorin kanssa muodostavat merkittäviä kaupunkikuvallisia näkymiä ja katujulkisivuja.

Tällaiset ympäristöt luovat vanhan kaupungin tuntua ja ovat osa Tampereen kasvoja, jotka pitää säästää. Maankäyttö- ja rakennuslaki korostaa kulttuuriperinnön säilyttämistä ja kieltää ympäristöön liittyvien erityisten arvojen hävittämisen. Myös Tampereen uusimmassa yleiskaavassa ohjeistetaan, että asemakaavoitetut puistot tulisi säästää rakentamiselta.

Heinäpuisto ja Heinätori suurine puistopuineen sekä rakennuksineen muodostavat yhdessä kaupunkinäkymän, joka kytkeytyy Pyynikin puutarhamaiseen asuinalueeseen. Nämä alueet yhdessä Pyynikintorin ja uuden taidemuseon kanssa muodostavat myös matkailun kannalta mielenkiintoisen ympäristökokonaisuuden. Puhutaan, että turistit matkustavat mielellään sellaisiin kohteisiin, joista löytyy vanhaa ja kaunista arkkitehtuuria.

Tampereen kaupungin uuden Luonnon monimuotoisuus (Lumo) ohjelman tavoitteena on ehkäistä luontokatoa ja turvata kaupunkiluonnon monimuotoisuus. Ohjelman mukaan luonnon monimuotoisuutta tulee vaalia tulevissa rakennusprojekteissa. Monet maailman kaupungit ovat ryhtyneet laajamittaiseen puiden ja metsien lisäämiseen kaupunkiympäristössä.

Konsulttiyhtiö Rambollin tekemässä Suomen kaupunkikeskustojen elävyysvertailussa kesällä 2022 Tampere sijoittui vasta kahdeksanneksi ja edelle menivät muun muassa Kuopio, Helsinki ja Turku. Tampere hävisi vertailussa eniten viheralueiden ja virkistysreittien saavutettavuuden osalta.

Kaupungin keskustan elävöittämisen tiimoilta kaupunki miettii jatkuvasti, että millaisilla keinoilla voitaisiin luoda viihtyisyyttä kaupunkilaisille ja houkutella matkailijoita.

Heinäpuiston ja Heinätorin myyminen rakennusliikkeelle ei ole kestävä tapa rahoittaa Tampereen Taidemuseon laajennushanketta. Heinäpuisto ja Heinätori pitää säästää rakentamiselta.