Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Ensin asiat pöytään, sitten pallit hallitukselle – "Poliittisella keskusteluareenalla olisi nyt tilaa"

Kevään eduskuntavaaleihin on aikaa enää vajaat kolme kuukautta. Vakiintuneeseen tapaan kampanjoja hiotaan ja paukkuja säästellään viimeisille viikoille. Poliittisella keskusteluareenalla olisi nyt tilaa, mutta ulostulot ovat vähissä. Edes vaalien puheenaiheagenda ei tunnu muodostuvan.

Poliittisia puheenaiheita tuntuisi olevan ympärillä riittämiin. Euroopassa käydään sotaa, inflaatio tekee kaikkien elämän kalliimmaksi ja sähkön hinta suistaa talven aikana monen yksityistalouden raiteiltaan. Minkään taipuminen ratkaisevaksi puheenaiheeksi saati edes poliittiseksi vedenjakajaksi on tällä hetkellä jopa kaukaa haettua.

Poliittisella keskusteluareenalla olisi nyt tilaa.

Suomalaisten suhtautumisessa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ei merkittäviä poliittisia säröjä ole, vaikka tykinammuksiin kirjoitettujen tervehdystekstien soveliaisuudesta on löydetty mielipide-eroja. Sähkön hintaankaan on vaikea löytää ideologista kulmaa, vaikka hallituksen korvaustyökalut kritiikkiä ova saaneetkin. Ahdinkoon joutumassa olevien auttamisen kun hyväksyvät kaikki.

Viimeisen parin viikon aikana on näyttänyt siltä, että kiivain poliittinen keskustelu ohjautuu asiavaiheen yli suoraan tulevan hallituksen rakentamiseen. Kahdesta päävaihtoehdosta kokoomuksen ja perussuomalaisten pohjalle rakentuva porvarihallitus on spekulaatioissa noussut selvästi sinipunapohjan edelle.

Porvarihallitusta pönkittävät nyt jo pelkät gallupluvut. Kokoomus ja perussuomalaiset olisivat niiden toteutuessa saamassa enemmistöhallituksen kasaan RKP:n ja kristillisten tuella – ilman hapen ottoa kaipaavaa keskustaakin.

Kokoomuksessa ja perussuomalaisissa ajatusta on makusteltu avoimesti. Muutkaan eivät ole aihetta vältelleet. Pikemminkin päinvastoin. Porvarihallituksella pelottelulla on jo alettu kasata omia rivejä.

Hallituskoalitio on relevantti puheenaihe myös vaalien alla. Silti oikeita asiakysymyksiä ei sopisi ohittaa. Kunnon poliittiselle keskustelulle olisi tärkeää varata pitempi aika kuin lyhyt kampanjaloppukiri. Suomessa ja maailmassa ympärillämme on edelleenkin niin paljon hämmästyttäviä ja kummastuttavia asioita, että puolueiden kannat ja vaihtoehdot niiden hoitamiseen olisi tunnettava.