Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Osaajien kotoutumisen esteitä on kitkettävä

Väestön vähetessä kilpailu kansainvälisistä osaajista kiihtyy. Globaali väestönkasvu perustuu tällä hetkellä ennen kaikkea eliniän odotteen kasvuun. Niin Euroopassa, Aasiassa, kuin Amerikassakin syntyvyys on laskemassa tai laskenut alle väestön uusiutumisrajan. Tampereen seudun päättäjät kokoontuivat joulukuussa perinteiseen seutufoorumiin läpikäymään kansainvälistymisen haasteita.

Osaajien houkuttelemiseksi meillä Suomessa ja Tampereella on mahdollista kitkeä itse luomiamme esteitä. Työperäisessä maahanmuutossa on mahdollista soveltaa Viron mallia. Osaajan saaminen Suomeen ei voi olla kiinni maahanmuuttoviraston käsittelyajoista. Tarvitaan joustavampaa ilmoittamismenettelyä.

Kotoutumisen esteenä nousee jatkuvasti esiin suomalaisen pankkitilin avaamisen haasteet. Pankkitiliin kytkeytyy monta asiaa. Pitäisi saada kotivakuutus, vuokra pitäisi maksaa ja muutenkin asioiden hoito ilman pankkitiliä on hankalaa. Suomalaisessa järjestelmässä tunnistautuminen on usein sidottu verkkopankkitunnuksiin. Pankkien toiminta kaipaakin liberalisointia.

Perheiden kotoutumisen esteenä on Tampereella havahduttu myös englanninkielisen lukiokoulutuksen lisätarpeelle.

Etenkin paikallinen elinkeinoelämä on kiinnittänyt huomiota lyseon lukion IB-linjan vaativuuteen, joka ei kaikille Tampereen kansainvälisen koulun peruskoululaisille sovi.

Jos englanninkielisen lukiokoulutuksen mahdollisuutta ei suomalaiseen opetussuunnitelmaan kuitenkaan saada, on vaihtoehtona esimerkiksi yksityisen amerikkalaisen lukiokoulutuksen tuominen Tampereelle. Yhdysvaltalaisen lukion SAT-testillä voi hakea amerikkalaisten yliopistojen ohella myös suomalaiseen korkeakouluun.

Laadukas amerikkalainen lukiokoulutus Tampereella voisi kiinnostaa myös suomalaisia opiskelijoita.

Esimerkiksi Floridan suomalaisalueelta löytyisi varmasti tamperelaiselle SAT-lukiolle aktiivinen kumppanikoulu, jonka oheen sopisi aktiivinen vaihto-ohjelma.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (kok)