Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittajalta Kiitos, Pertti – "Ilmiöiden taustoja, menestyksen syitä ja tappioiden seurauksia dosentti ei hakenut sieltä, mihin laiskemmat ja pinnallisemmat tyytyivät"

Tamperelaisen sivuilta lehden vakituisena politiikan asiantuntijana liki 20 vuoden aikana tutuksi tullut Pertti Timonen on poissa. Vakava sairaus oli osa Timosen elämää pitkälti toistakymmentä vuotta. Aktiivista ja täysipainoista arkea yhdessä puolisonsa, lastensa ja lastenlastensa kanssa viettänyt dosentti nukkui pois välipäivinä ärhäkästi muutamassa päivässä edenneen sairauden uuvuttamana.

Vielä jouluviikolla hyvässä terässä ollut dosentti ehti tehdä lukijoille vuosien varrella tutuksi tullut politiikkavuoden loppukatsauksen eli vuoden kolme voittajaa ja häviäjää, hittiä tai hutia. Juttu julkaistaan tässä lehdessä suunnitellusti Timosen Eeva-vaimon toivomuksesta.

Politiikan asiantuntijana yhteiskuntatieteiden tohtori oli sujuva- ja suorasanainen. Jutut löysivät vuosien varrella luontevasti muotonsa toimittajan ja dosentin sanailuna ja vuoropuheluna.

Ilmiöiden taustoja, menestyksen syitä ja tappioiden seurauksia dosentti ei hakenut sieltä, mihin laiskemmat ja pinnallisemmat tyytyivät. Monesti kokenut asiantuntija löysi hehkutetuille uutuustrendille tai poikkeukselliselle ilmiölle taustoittavia ja suhteuttavia verrokkeja poliittisesta lähihistoriasta. Politiikan menestyjille hän analyyseissaan antoi arvon, mutta muisti taustoittaa uhilla ja riskeillä. Maahan lyötyjä sivistynyt mies ei enää sanoillaan rusikoinut.

Tarkkanäköisistä analyyseista huolimatta Timonen innostui luvuista. Arvioistaan hän sai valtakunnallistakin huomiota. Kesän 2021 kuntavaalien alhaiseksi jääneen äänestysaktiivisuuden Timonen osasi ennustaa 0,1 prosenttiyksikön tarkkuudella. Viime vuosien aikana hän suhtautui lapsen omaisella innolla yhdessä perhepiirinsä kanssa kehittämään tietokonemalliin, jonka avulla gallupkannatuksen voi muuttaa vaalipiirikohtaiseksi paikkamääräarvioksi.

”Meillä on ollut hyvä hallitus... ja oppositio” – Politiikan asiantuntija listasi vuoden 2022 nousijat ja laskijat

Tamperelaisen politiikan asiantuntija Pertti Timonen on kuollut

Äänestysaktiivisuus oli vuosien varrella tehdyissä jutuissa Timosen toistuvia huolia. Hänen käsityksensä demokraattisesta kansanvallasta oli se, että vaalitulos vastaa koko kansan näkemystä – ei vain uurnalle viitsivien. Tämän varmistamiseksi Timonen kannatti nettiäänestyksen ripeää kehittämistä ja viime kädessä sanktioidun äänestyspakon käyttöönottoa.

Timosen toinen keskusteluissa toistunut huoli liittyi vallan keskittymiseen. Dosentin mukaan kansanedustajien pitäisi ymmärtää vetäytyä kuntapolitiikasta. Aluevaaleihin lähtöä hän ei katsonut hyvällä kummaltakaan porukalla.

Nuorten naisten näkyvä nousu politiikan kärkipaikoille oli aihe tyytyväisyyteen. Pitkän työuran Tampereen työväenopiston rehtorina tehnyt Timonen patisti poliitikkoja pitämään huolta vapaasta sivistystyöstä osana koulutustarjontaa ja kaupunkikulttuuria.

Pertti Timonen olisi täyttänyt maanantaina 80 vuotta. Moni asia jää nyt analysoimatta ja taustoittamatta matkalla kohti kevään eduskuntavaaleja. Sukkeluuksia, oivalluksia ja yllättäviä näkökulmia ja avauksiakin olisi ollut varmasti luvassa.

Kiitollisena on kuitenkin syytä muistaa, että vuosien varrella annetut analyysit, ennustukset ja arviot auttavat monia jatkossakin ymmärtämään politiikan kulkuja ja käänteitä.

Kiitos, Pertti.