Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuljetuspalvelut ovat kriisissä, syynä säästötavoitteet

Vammaisten ja ikäihmisten kuljetuspalvelujen ongelmat ovat viime aikoina kärjistyneet. Järjestelmä, joka on jo pidempään reistaillut, on kriisissä. Kyydin tilausta joutuu jonottamaan puhelimessa kauan. Satoja kyytejä on jäänyt kokonaan tulematta, vielä useammat ovat myöhästyneet.

Palvelun sakkaaminen on aiheuttanut inhimillistä kärsimystä. Kuljetuspalveluissa on kysymys perusoikeuksien toteuttamisesta, ei hyväntekeväisyydestä tai ylimääräisestä ylellisyydestä. Niitä myönnetään vain henkilöille, joille ne ovat välttämättömiä. Ihmisten työssäkäynti, opiskelu, kauppa- ja pankkiasiointi, perhe-elämä, yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja harrastukset ovat riippuvaisia kuljetuspalveluista. Ne edistävät vammaisten ja ikäihmisten yhdenvertaisuutta muihin ihmisiin nähden.

Tämä on palvelun laadun kannalta mahdoton yhtälö.

Ongelmien juurisyy on, että kuljetuspalveluihin on vuosikausia kohdistunut epärealistisia ja alati kiristyviä säästötavoitteita. Samaan aikaan kun kuljetuspalveluja tarvitsevien määrä on lisääntynyt, kustannuksia on haluttu jopa vähentää. On selvää, että tämä on palvelun laadun kannalta mahdoton yhtälö.

On syytä painottaa, että kuljetuspalvelun toimiminen on kaupungin ja vuoden vaihteen jälkeen hyvinvointialueen lakisääteinen velvoite. Me olemme järjestämistämisvastuussa, vaikka palvelua tuottaa tällä hetkellä Tuomi Logistiikka. Mikäli palveluntuottaja ei selviydy lain vaatimuksista on katsottava muita vaihtoehtoja.

Kirjoittaja on tamperelainen aluevaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr)