Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Viihtyisä ja turvallinen keskusta ei ole itsestäänselvyys – "Toivotaan, että joulupukki vierailee ahkerasti keskustan kivijalkakaupoissa"

Kaupunkien keskustat ovat kokeneet kovia. Pääkaupungin osalta otsikot kertovat näivettymisestä ja suoranaisesta kurjistumisesta. Tampereella uusittiin keskustan pääkatu seinästä seinään. Sen jälkeen pandemia hiljensi asioinnin. Viime aikoina on puhuttaneet keskustassa tapahtuneet katuryöstöt.

Kaupunginosiin liittyvät mielikuvat, jotka ovat hyvin erilaisia ihmisten mielissä. Turvallisuustilanne selviää tilastoista, ne kertovat, onko tilanne heikentynyt vai parantunut. Ihmisten turvallisuudentunnetta taas on vaikeampi mitata. Se on usein subjektiivinen kokemus ja ikävät uutiset ja henkilökohtaiset kokemukset heikentävät turvallisuudentunnetta.

Paikkojen brändit seuraavat yritysbrändien lainalaisuuksia. Positiivisen mielikuvan rakentaminen kestää pitkään, mutta se voidaan menettää nopeasti. Kun paikkabrändi heikkenee, etsitään vaihtoehtoisia asiointikohteita ja vaikutukset heijastuvat liiketoimintaan - kauppaa jää syntymättä ja viimeisiä aukiolotunteja vältellään. Kulut myös kasvavat, kun turvallisuudentunnetta yritetään parantaa lisäämällä vartiointia.

Toivotaan, että joulupukki vierailee ahkerasti keskustan kivijalkakaupoissa.

Tampereen ydinkeskustassa on tapahtunut paljon hyviä asioita, mutta haasteitakin on. Jalankulkijoiden määrä Tammerkosken ylittävillä silloilla on vielä paikoin 40 prosenttia alempi, kuin huippuvuosina. Viimeisimpien matkapuhelindataan perustuvien tilastojen perusteella suunta on onneksi parempaan päin.

Tampereen keskustan asiointitutkimuksen mukaan keskustaan vetää erikoiskauppa, ostokset ja ravintolat. Ne perustavat toimintansa kävijävirtoihin ja korkean kapasiteetin ylläpitoon. Kauppoja ja ravintoloita haastaa tällä hetkellä myös kohoavat energiakustannukset.

Jos keskustassa asioivien määrä ei palaudu ennalleen, palvelutaso ja valikoima voi heikentyä. Se taas voi johtaa kurjistumisen kierteeseen.

Keskustan kehittämiseen tarvitaan jatkuvia toimenpiteitä. Viiden tähden keskusta -kehittämisohjelma on tulevaisuuden tiekartta. Se myös viestii, että kehittäminen on pitkäjänteistä, eikä poukkoilevaa. Runsas tapahtumatoiminta tuo kävijäpulsseja elävöittämään keskustaa lyhyellä tähtäimellä.

Toivotaan, että joulupukki vierailee ahkerasti keskustan kivijalkakaupoissa.

Kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin vaikuttamisen ja edunvalvonnan johtaja.