Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Onkiniemi elää ja voi hyvin – "Me onkinimeläiset emme halua lähteä paikasta, jonka olemme hartiavoimin saaneet kukoistamaan"

Särkänniemen ison parkkipaikan takaa kohoaa vielä pystyssä oleva Suomen Trikoon tunnus ja sen alla tuhansittain tiiliä ja aktiivista elämää. Onkiniemessä sijaitsevassa Suomeen Trikoon vanhassa tehtaassa on ollut kulttuuritoimintaa sekä työtiloja sen sulkemisesta lähtien, jo parisenkymmentä vuotta. Apulaispormestari Matti Helimo toteaa Riina Haapalan haastattelussa (Tamperelainen, 16.11.22) Onkiniemen tehtaan olevan käyttöikänsä päässä. Onkiniemen tehtaalla säännöllisesti työskentelevien mielestä tämä ei pidä paikkaansa.

Vuoden 2017 asbestijupakan jälkeen turvallista ja käyttökelpoista tilaa on ollut Suomen Trikoon vanhoissa tiloissa jopa 4500 neliötä, joista tällä hetkellä käytössä on vain yli puolet. Vanhat tehdasrakennukset ovat sekä historiallisesti että kulttuurisesti arvokasta infraa, ja lisäksi otollista työskentelytilaa taiteilijoille. Tilojen ainutlaatuiset avarat pinta-alat ja korkeat huoneet mahdollistavat poikkeuksellisen moninaisen kulttuuritoiminnan.

Me vastustamme siirtoa pois kantakaupungin liepeiltä.

Vasta vuonna 2019 Yle kirjoitti kaupungin haluavankin ‘terhentää’ tehtaan tilojen vuokraamista. Jokainen rakennus kuitenkin tarvitsee pintaremonttia vuosikymmenien olemassaolonsa jälkeen, ja jos kaupunki panostaisi vaatimattomastikin tehtaan kunnostamiseen säilyttäen kulttuuri- ja työskentelytilat, kymmenet taiteen tekijät kokisivat turvan tunnetta ja luottamusta oman toimintansa jatkuvuudesta.

Vanha Suomen Trikoon tehdas on rakenteiltaan ja sijainniltaan ihanteellinen matalan kynnyksen kulttuuritoiminnalle. Tiloissa toimii esimerkiksi avoin kulttuuritila Onkiniemi Ateljee, joka on vain parissa vuodessa saavuttanut merkittävän aseman kaupungin vapaan taiteen kohtaamis- ja tapahtumapaikkana. Tällainen matalan kynnyksen yhteinen taidetila keskustan liepeillä rikastaa muutoin kovin kaupallista kaupunkitilaa, madaltaa kynnystä taiteen kohtaamiselle, luo yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä demokratisoi taiteen tekemistä ja kokemista. Myös tällainen toiminta on “investontia tulevaisuuden kaupunkilaisiin”, kuten Helimo jutussa kuvailee sivistyspalveluiden ensi vuoden budjettia.

Tampereen kulttuuritoimijoille on Onkiniemen vanhan tehtaan sijaan ehdotettu tiloiksi esimerkiksi Nekalan koulun sisäilmaongelmaista kiinteistöä. Me Onkiniemessä toimivat tekijät vastustamme kuitenkin siirtoa pois kantakaupungin liepeiltä, sillä myös taiteen sijainnilla kaupunkitilassa on merkitystä. Elinvoimainen kaupunkitila syntyy moninaisten toimijoiden rihmastosta, jossa kaupallinen ja epäkaupallinen tilankäyttö elävät rinta rinnan. Helposti saavutettavat keskusta-alueen kulttuuritilat madaltavat kynnystä taiteen kohtaamiselle, luovat osallisuutta sekä demokratisoivat taiteen tekemistä ja kokemista. Kulttuuritoiminnan siirtäminen pois kantakaupugin läheisyydestä näivettää keskusta-aluetta ja vaikeuttaa taiteen saavutettavuutta.

Me onkinimeläiset emme halua lähteä paikasta, jonka olemme hartiavoimin saaneet kukoistamaan. Onkiniemi elää ja voi hyvin.