Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Tänä talvena tarvitaan yhteisvastuuta – "Tänä vuonna Tampereella ruoka-apua on hakenut enemmän ihmisiä kuin koronahuippuna"

Vuosi 2022 on ollut monelle todella haastava. Ukrainan sodan ruma varjo vaikuttaa edelleen ihmisiin lähellä ja kaukana.

Myös täällä Tampereella sota on vaikeuttanut elämää. Ne, joilla arki on ennestäänkin ollut taistelua toimeentulon ja ihmisarvoisen elämän saamiseksi ovat entistä tiukemmalla. Hintojen nousu niin elintarvikkeissa kuin energiassakin on haaste monelle. Tampereella paikalliset diakoniatyöntekijät tapaavat päivittäin ihmisiä, joiden elämän edellytykset on riisuttu olemattomiin. Asiakastapaamisten huimat määrät kertovat taloudellisesta ja henkisestä hädästä.

Esimerkiksi tänä vuonna Tampereella ruoka-apua on hakenut enemmän ihmisiä kuin koronahuippuna. Samalla kauppojen vähentynyt hävikin määrä vaikeuttaa tilannetta entisestään. Kohtuuttoman pitkään viivästynyt EU-ruoka-avun korvaava uusi ohjelma on jäänyt ministeriöiden byrokratian rattaisiin ja omalta osaltaan kaventanut ruoka-avun laajuutta.

Jos näin joulun alla jotain toivoisin, olisi se päättäjille enemmän ymmärrystä tavallisten ihmisten tilanteesta ja sellaista tarmoa, että EU-ruoka-avun perillemenoa estävät keskeneräiset järjestelmät saatettaisiin todella pikaisesti kuntoon.

Päättäjistä puheen ollen, Tampereen kaupunki ansaitsee ison kiitoksen. Kaupunki on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä Tampereen ev.lut.seurakuntien kanssa ruoka-avun saralla. Kaupunki on osoittanut Ruokapankille varoja, jotta kaupunginlaajuinen ruoka-avun verkoston toimivuus olisi turvattu jatkossakin. Haluan sydämellisesti kiittää niitä lukuisia kauppiaita ja kauppaketjuja, jotka kantavat upeasti yhteiskuntavastuutaan lahjoittamalla hävikkiruokaa Ruokapankin kautta sitä tarvitseville tamperelaisille.

Kiitos kuuluu ennen kaikkea tamperelaisille. Teille, jotka kirkon jäseninä mahdollistatte heikossa asemassa olevien auttamisen. Ja teille, jotka vaikka ette kirkon jäseniä olisikaan, lahjoitte ruoka-apuun lähimmäistenne auttamiseksi tänäkin vuonna ja tänäkin jouluna. Kiitos aivan jokaiselle teistä!

Olkoon adventtinne ja joulunne hyvä ja levollinen.

Kirjoittaja on Tampereen ev.lut.seurakuntien diakonian ja yhteiskuntavastuun johtaja.