Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Aseille romutuspalkkio! – "Ikääntyvä metsästäjäkin voisi romutuspalkkion avulla luopua ja muuttaa aseensa rahaksi"

Nykyisin aseen voi toimittaa hävitettäväksi poliisille ilman pelkoa seuraamuksista.

Meidän tulee luoda toimiva malli, jolla niin sanottuja matala riskin aseita voidaan tehokkaammin kerätä pois ja siten lisätä yleistä turvallisuutta. Miten järjestelmä toimisi?

Aseesta luopuja voi edelleen toimittaa aseensa seuraamuksitta poliisille, mutta houkuttelisi enemmän jos aseesta maksettaisiin riittävä romutuspalkkio.

Perikunnan kannalta selkeä romutuspalkkio selventäisi ja nopeuttaisi asioita ja aseet voisi perunkirjoitukseen kirjata oikealla euromäärällä. Piironginlaatikossa olleet ”sotasaaliit” ja muut ilman lupia päivänvaloon tulleet aseet voisi myös turvallisesti hävittää ja saada muutaman kympin euroja

Tavoite ja päämääränä Suomen pitäminen edelleenkin turvallisena maana.

Ikääntyvä metsästäjäkin voisi romutuspalkkion avulla luopua ja muuttaa aseensa rahaksi. Jos ikääntyvä metsästäjä haluaisi vielä satunnaisesti käydä metsällä, hän saisi hän omaan aseeseensa rinnakkaisluvantilanteessa, jossa perheenjäsen jatkaa vanhempansa harrastusta. Tämä ilman byrokraattista soveltuvuustestiä ja poliisin yksin tekemän arvion perusteella ja vaikka tarvittaessa lääkärin antaman lausunnon tukemana.

Molemmissa tapauksissa aseesta luopuja toimittaisi aseet aseliikkeeseen ja saisi niistä romutustodistuksen. Aseliike puolestaan kirjaisi aseet rekisteriin ja toimittaisi kootusti ja luotettavasti poliisille ja poliisin asehuutokauppaan Riihimäelle ja sieltä edelleen romutettavaksi.

Uusi, maahan tuotava tai täällä valmistettu ase kirjataan poliisin järjestelmään riittävin tunnistetiedoin. Tämä on mahdollista toteuttaa aselupajärjestelmän digitalisoinnin yhteydessä.

Aseiden romutuspalkkiolla lisätään yleistä turvallisuutta ja saadaan selkeitä etuja. Aselupajärjestelmän digitalisoinnista saadaan maksimaalinen hyöty ja lupaprosessit helpottuvat. Perikuntien asema selkiintyy ja asioiden hoitaminen helpottuu.

Poliisin työmäärä lupahallinnossa vähenee ja resursseja voidaan kohdentaa paremmin ja tehokkaammin. Aseharrastajien asema paranee järjestelmän uudistuksessa, lupaprosessien yksinkertaistuessa ja nopeutuessa. Asealan ahdinkoa helpottaa, kun laillinen asekauppa piristyy.

Suomessa on vielä paljon keräilyarvoa omaavia metsästys- ja sotilasaseita, joilla voi olla kysyntää ulkomailla. Riihimäen asehuutokaupasta voisi kehittyä merkittävä väylä viedä näitä tarpeettomiksi koettuja aseita ulkomaalaisille keräilijöille.

Tätä voi vastustaa heittämällä kysymyksen: miksi valtion pitäisi tukea henkilöä, joka luopuu omasta omaisuudestaan? Kysyjä on kysyessään jo antanut vastauksen: yleisen turvallisuuden lisääminen pitää olla tavoite ja päämääränä Suomen pitäminen edelleenkin turvallisena maana!

Siihen ei ole vain yhtä keinoa, aseiden romutuspalkkio on hyvä askel oikeaan suuntaan.