Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Toimitukselta Hyvinvointialueen talous ei hyvältä näytä – "Joko jostain on saatava lisää rahaa tai jostain on karsittava"

Hyvinvointialueet lähtevät ensimmäiseen varsinaiseen toimintavuoteensa varsin sumeissa näkymissä. Pirkanmaan aluevaltuusto päättää talousarviosta ensi viikolla. Vaikka hyvinvointialueiden toiminnan varsinaiseen aloittamiseen on enää alle kaksi kuukautta, on talousarviossakin vielä epävarmuuksia.

Kovin ruusuiselta ei budjetti näytä. Hyvinvointialueen menoiksi on arvioitu noin 2,6 miljardia euroa. Tuloja ei kuitenkaan ole yhtä paljon, vaan hyvinvointialueelle on budjetoitu jo valmiiksi peräti 65,3 miljoonaa alijäämää. Hyvinvointialuejohtaja Marina Erholan mukaan suunnittelu on ollut haastavaa, sillä vielä ei tiedetä, paljonko kunnat todellisuudessa käyttävät rahaa palveluihin tänä vuonna. Kunnat ovat talousarvioita vuosi sitten laatiessaan budjetoineet tietyn summan, mutta se ei välttämättä ole summa, joka tulee tilinpäätöksessä olemaan. Hyvinvointialue on pyytänyt kunnilta arviota ja tällä hetkellä arvioidaan, että talousarvioiden ja tilinpäätösten ero on noin 50 miljoonaa euroa.

Joko jostain on saatava lisää rahaa tai jostain on karsittava.

Hyvinvointialue ei voi tehdä tappiota joka vuosi, vaan taloussuunnitelmakaudella pitää päästä nollaan. Käytännössä siis ensi vuoden alijäämä pitää kattaa vuosien 2024 ja 2025 aikana.

Tähän ei tulla pääsemään ilman toimenpiteitä. Mitään mystistä rahaa takovaa sampoa ei ole vaan Pirkanmaankin hyvinvointialue on joutunut aloittamaan muutosohjelman valmistelun. Käytännössä tämä tarkoittaa säästämistä. Mistä säästetään tai leikataan, ei vielä tiedetä. Hyvinvointialueen menoista 1,1 miljardia tulee henkilöstökuluista ja saman verran palvelujen ostamisesta.

Hyvinvointialueet saavat rahoituksensa valtiolta. Sillä rahalla, mikä valtiolta saadaan, on Erholan mukaan tultava toimeen.

Pirkanmaa ei toki ole mitenkään ainutlaatuisessa tilanteessa. Ylen selvityksen mukaan hyvinvointialueista kaikki paitsi yksi tekevät ensi vuonna tappiota - toiset enemmän, toiset vähemmän. On kuitenkin selvää, että tällaisena tilanne ei voi jatkua. Joko jostain on saatava lisää rahaa tai jostain on karsittava. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jostain karsitaan.