Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Sähköautojen käytön edullisuus polttomoottoriautoihin verrattuna alkaa jo sulaa – "Isossa kuvassa sähköllä kulkevat autot ovat käyttäjilleen kalliimpia kuin polttomoottoriautot"

Sähköenergian voimakkaasta hintojen noususta on uutisoitu paljon tämän vuoden aikana. Pirkanmaallakin on kerrottu jopa yli 60 sentin/kwh sähköenergian hinnasta, johon pitää lisätä vielä sähkönsiirron sekä sähköyhtiöiden toimistokulujen laskutushinnat, jolloin lähennellään pahimmillaan jo 70 c/kwh hintaa. Pörssisähkössä mennään korkeimmillaan jopa tämänkin yli. Näillä sähköenergian korkeilla hinnoilla on suuri vaikutus myös sähköautojen latauksesta maksettaviin kustannuksiin.

Sähköautojen käyttöönottoa on perusteltu vihreällä siirtymällä sekä niiden käyttökustannusten edullisuudella verrattuna polttomoottoriautoihin. Vihreä siirtymä on erinomainen ja hyvä asia, mutta sähköautojen käytön edullisuus polttomoottoriautoihin verrattuna alkaa jo sulaa nykyisillä sähkön hinnoilla. Lisäksi sähköautojen hankintahinnat ovat ainakin vielä vastaavia polttomoottorimalleja hieman korkeampia.Tässä maailmantilanteessa ei pidä ihmetellä, jos vihreä siirtymä hieman hidastuu autokannan sähköistymisen osalta, koska sähköautojen hankinta ja käyttö maksaa paljon.

Sähköautojen käytön edullisuus alkaa jo sulaa.

Itselläni on ollut noin vuoden käytössä ladattava hybridi noin 60 kilometrin toimintasäteellä kesäaikana ja noin 50 kilometrin toimintasäteellä pakkasaikana. Olen tehnyt kustannusvertailua autolla ajamisesta sekä sähköllä että bensiinillä erilaisissa ajo-olosuhteissa. Oma autoni kuluttaa sähköä sekalaisessa ajossa kesäaikana keskimäärin 25 kwh/100 km ja talvella 30 kwh/100 km. Vastaavat bensiinin kulutukset samalla autolla ovat kesällä 7 l/100 km ja talvella 8 l/100 km.

Jos käytetään sähköenergian kokonaishintana 50 c/kwh sisältäen sähköenergian, sähkön siirron sekä sähköyhtiöiden toimisto- ja laskutuskulut ja bensiinin hintana 2 €/l, päästään mielenkiintoiseen tulokseen autoilun käyttökustannusten osalta sähkön ja bensiinin kesken. Laskelman perusteena käytän vuoden keskimääräisiä kulutuksia omalla autollani eli 27,5 kwh/100 km ja 7,5 l/100 km. Näillä lähtöarvoilla 100 km:n ajaminen maksaa sähköllä 13,75 € ja bensiinillä 15 €. Jos satut tankkaamaan tarjouksesta 1,9 €:n litrahinnalla, niin 100 km:n ajo maksaa polttoaineen osalta 14,25 €. Tulos hieman hätkähdytti minua, koska käytännössä liikutaan hyvin paljon samalla kustannustasolla sähkön ja bensiinin osalta.

Korostan vielä, että esimerkkini sisältää ainoastaan auton liikkumiseen tarvittavan energian eli sähkön tai bensiinin eikä muita auton käytöstä aiheutuvia kuluja. Auton hankintahinta on täyssähkö- tai lataushybridiautojen osalta vastaavia polttomoottorimalleja korkeampi, joten isossa kuvassa sähköllä kulkevat autot ovat käyttäjilleen kalliimpia kuin polttomoottoriautot tämän laskuesimerkin valossa.

Totta kai muutokset energian hinnoissa heilauttavat tätä asetelmaa nopeastikin, mutta mielestäni sähköautojen ja -autoilun markkinoinnissa pitäisi ensisijaisesti korostaa vihreän siirtymän ja kestävän kehityksen merkitystä ja unohtaa monissa autokauppojen mainoksissa nähdyt perustelut sähköautoilun edullisuudesta polttomoottoriautoihin verrattuina.

Tampere