Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Teolliset työpaikat arvoonsa – työelämä on murroksessa

Teollisuuden aktiivit kysyvät teollisuuden murroksessa monia kysymyksiä.

Syntyykö teollisuuteen riittävästi hyviä työpaikkoja? Täyttävätkö nämä tehtävät hyvän työpaikan kriteerit pätevyydestä, autonomiasta, tehtävien eheästä koostumuksesta, mahdollisuudesta kehittää työtä ja kehittyä työssään sekä riittävästä yhteistoiminnallisuudesta jne?

Onko työnantajalla valmiutta satsata henkilöstön koulutukseen muuttuvien työtehtävien haltuun ottamiseksi? Mitkä ovat ammattioppilaitoksien mahdollisuudet kouluttaa riittävän osaavia ja jatkuvaan oppimiseen kykeneviä alan ihmisiä? Miten turvataan alan arvostus ja vetovoima?

Näitä kysymyksiä pohditaan Teollisuuden aktiivien järjestämässä seminaarissa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 30. marraskuuta.

Teollisuutta haastavat monet suuren luokan mullistukset. Näihin haetaan vastauksia.

Järjestävät toimijat haluavat nostaa esiin koko Pirkanmaan teollisen pohjan kehittämisen. Teollisuuden asema on edelleen vankka, mutta kysymys kuuluu miten pärjätään muille teollisille maille joilla on valtiollinen teollisuuden kehittämisohjelma?

Löytyisikö Pirkanmaalta ja Tampereelta sellaista yhteistoimintaa, jolla tällaista kehitystä voitaisiin panna liikkeelle?

Teollisuutta haastavat monet suuren luokan mullistukset, kuten globalisaation uudelleen muotoutuminen, digitalisaatio, vihreä siirtymä, pandemian esiin nostamat tarpeet toimitusketjujen uudelleen järjestämiseen sekä Venäjän käymä sota Ukrainassa. Näihin haetaan vastauksia.

Myös työelämä on ollut murroksessa. Tekoäly, automaatio, robotisaatio ja 5G sekä globalisaatio kokonaisuutena ovat muuttaneet työtehtäviä. Teollisuuden töissä on yhä enemmän tietotekniikan käytön vaatimuksia.

Miten tätä kehitystä hallitaan? Voiko teknologian soveltamisen tapaa ja vaikutuksia hallita ja luoda tässä prosessissa hyviä työpaikkoja? Miten löydetään paremmat edellytykset tehdä yhteistyötä työelämän kehittämisessä ja työtehtävien muotoilussa työnantajien ja työntekijöiden välillä?

Jari Roslöf

Teollisuuden Aktiivit