Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Onko digittömällä oikeuksia yhteiskunnassa? – "Kaikki kansalaiset eivät osaa tai kykene opettelemaan sähköisten laitteiden käyttöä"

Palveluja tarjotaan yhä enemmän verkossa tai sovelluksissa. Vaikka sähköistyneet palvelut tuovat monelle helpotusta arjen asioiden hoitoon, kaikki eivät kykene niiden käyttöön.

Voiko yhteiskunta olla toimiva kaikille, jos palvelut ovat vain verkossa? Miten turvataan niiden ihmisten asema, jotka eivät kykene käyttämään digiä?

Viime vuosien suuntauksena on ollut kaiken mahdollisen digitalisointi. Niin pankkiasiat kuin Kelan tai Verohallinnon palvelut ovat siirtyneet verkkoon. Mahdollisuus henkilökohtaiseen kontaktiin on entistä harvinaisempaa, pienemmissä taajamissa jopa mahdotonta.

Kaikkea kanssakäymistä ei kuitenkaan voi eikä kannata siirtää vain etätapaamisiin. Henkilökohtaista palvelua tarvitaan myös jatkossa.

Kaikki kansalaiset eivät osaa tai kykene opettelemaan sähköisten laitteiden käyttöä. Lisäksi laitteiden hinnat saattavat olla este hankinnalle. Siksi välttämättömien palveluiden hoitamisen on onnistuttava myös perinteisemmällä tavalla, se on jokaisen perusoikeus.

Tarvitsemme entistä enemmän viranomaisten ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä. Monella paikkakunnalla kaivataan palvelupisteitä, joista apua saa kätevästi.

Erityisesti julkiset, viranomaisten tarjoamat palvelut tulee saada laajasti saavutettaviksi ympäri Suomen. Yksi ratkaisu tähän voivat olla esimerkiksi yhteispalvelupisteet. Lisäksi tulee varmistaa, että arjen välttämättömät asiat on mahdollista hoitaa myös muutoin kuin verkossa, esimerkiksi pankki-, vakuutus- tai sähköyhtiön kanssa.

Yksinkertaisimmillaan kyse on esimerkiksi siitä, ovatko bussi- ja juna-aikataulut saatavilla muuten kuin sovelluksen kautta tai nettisivuilla. Laki ei nykyisellään esimerkiksi suoraan vaadi lähiliikenteen bussiaikataulujen julkaisemista paperisissa muodoissa.

Kehitys, jossa palvelut löytyvät ainoastaan verkosta, vaarantaa kansalaisten yhdenvertaisuuden. Digimaailman ulkopuolella oleville on turvattava riittävät peruspalvelut saavutettavasti ja kohtuuhintaan.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (kesk).