Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vaikuttamiseen on monia mahdollisuuksia – "Vastuista ja velvollisuuksista kuulee puhuttavan huomattavasti harvemmin, jos koskaan "

Isänpäivää vietettiin viikonloppuna. Lämpimät onnittelut vielä kaikille isille. Olette tavattoman tärkeitä ja arvokkaita.Tänäänkin!

Tähän vuoteen on mahtunut monenlaista. Kukapa olisi vuodenvaihteessa kuvitellut, mitä vuosi pitää sisällään. Ja mitä loppuvuosi ja tuleva talvi vielä tuovat tullessaan? Aika näyttää.

Ongelmia ja haasteita on paljon ratkottavana niin kaupungissa, vuodenvaihteessa aloittavalla hyvinvointialueella kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Yhteistyötä, ennakointia ja varautumista tarvitaan joka tasolla ja aivan kaikilta!

Kaiken keskellä muuttumatonta on muun muassa se, että jokainen päivä avautuu uutena ja on ainutkertainen eikä kukaan meistä tiedä toista paremmin, mitä tuleva päivä voi tuoda tullessaan.

Niin kauan kuin mahdollista, kaikista vastoinkäymisistä ja haasteista huolimatta, on hyvä yrittää nähdä sitä hyvää ja niitä kiitollisuuden aiheita, mitä ympärillä on. Niitä kuitenkin löytyy - ja useimmiten paljon.

Tässä ajassa puhutaan usein oikeuksista. Ihmisoikeuksiin viitataan tuon tuostakin. Vastuista ja velvollisuuksista kuulee puhuttavan huomattavasti harvemmin, jos koskaan.

Kuitenkin vapaus ja vastuu, oikeudet ja velvollisuudet kulkevat useimmiten käsikkäin. Mahdollisuudet muodostuvat näistä molemmista.

Vaikuttamisen mahdollisuuksia on monia. Vaalit, äänestäminen vaaleissa on yksi tärkeä vaikuttamisen mahdollisuus, oikeus, jonka mieluusti nostaisin lähemmä velvollisuutta.

Ainakin kritisoiminen voi olla perustellumpaa sen jälkeen, kun on myös itse osallistunut. Vaaleja on tätä nykyä vuosittain, tänä vuonna jopa kahdet, aluevaalit ja juuri nyt käsillä olevat seurakuntavaalit. Ensi vuonna on eduskuntavaalit, sitten eurovaalit.

Jokaisen ääni on yhtä arvokas. Kannustan jokaista, jolla on äänioikeus, myös käyttämään ääntään kaikissa vaaleissa. Arvopohjan osalta on myös tärkeä miettiä, haluammeko säilyttää ja siirtää seuraaville sukupolville niitä arvokkaita perusasioita, arvoja, joille hyvinvointivaltio on pitkälti rakennettu vai haluammeko myllätä ja muuttaa perustan toiseksi – ja mitä siitä seuraisi. Meillä on suuri vastuu.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja sekä kaupungin- ja aluevaltuutettu (kd)