Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Energiaan liittyvät ratkaisut edellyttävät laajaa yhteistyötä

Ilmastonmuutos ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat aiheuttaneet Euroopassa energiakriisin. Tampereen korkeakouluyhteisö on mukana säästötalkoissa.

Osallistumme Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan ja annamme energiansäästövinkkejä henkilöstölle ja opiskelijoille sekä työhön että kotiin. Mikä kaikkein tärkeintä: tuotamme tutkimuksen ja koulutuksen keinoin ratkaisuja ja ammattilaisia kestävään energian tuotantoon ja energian säästämiseen tulevaisuudessa.

Ekologisuus ja energiansäästö on ohjannut Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun energian hankintaa ja kulutusta jo vuosia. Tavoitteena on olla hiilineutraali toimija vuonna 2030. Korkeakouluyhteisö käyttääkin jo nyt kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Eniten sähköä kuluttaa yliopistossakin talotekniikka eli muun muassa ilmastointi ja jäähdytys, laboratorioympäristöt ja -laitteet, valaistus ja sähkölaitteet sekä keittiöt ja ravintolat. Tilojen lämpötilan alentamisen lisäksi kampuksilla optimoidaan ilmanvaihto ja vähennetään yleisvalaistusta. Mahdollisten sähkökatkojen vaikutuksia tiloihin ja järjestelmiin sekä tutkimustoimintaan selvitetään parhaillaan.

Ajankohtaisen energiakriisin lisäksi on tärkeää katsoa myös pitkälle tulevaisuuteen. Energiantehokkuuteen ja yhteiskuntien kestävyyteen liittyvät uudet ratkaisut edellyttävät laajaa tutkimuksen ja koulutuksen yhteistyötä ja kumppanuuksia yliopiston, elinkeinoelämän, julkisen sektorin ja muiden korkeakoulujen kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Monialaisessa Tampereen yliopistossa tähän onkin erinomaiset mahdollisuudet, sillä se kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Tämä tekee mahdolliseksi uudenlaiset tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisen, ja nimenomaan tällaiselle ajattelulle ja toiminnalle on nyt vielä aiempaakin suurempi tarve.

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston provosti.