Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Museo on monen sortin vaikuttaja – "Historialla rajaava henkinen sisäsiittoisuus olisi jättänyt Tampereen tuppukyläksi"

Museot voivat nostaa asioita keskusteluun ja ovat sitäkin kautta yhteiskunnallinen toimija.

Näin toteaa Tampereen kaupungin historiallisten museoiden uusi johtaja Kimmo Antila tämän lehden jutussa.

Kun esimerkiksi Apinat-näyttely keräsi yli 140 000 vierasta, pelkästään näyttelyvalinnoilla on merkitystä.

Historialla rajaava henkinen sisäsiittoisuus olisi jättänyt Tampereen tuppukyläksi.

Näyttelyiden ja julkaisujen luomien puheenaiheiden lisäksi museoilla on Tampereellakin monenlaisia tehtäviä, joilla on yhteiskunnallista vaikutusta.

Tampereen historiallisten museoiden toimialue on niin laaja, että vaikuttamisen kanavia on paljon. Tampereen historiallisten museoiden esinekokoelmissa on liki 400 000 esinettä. Esinekokoelman kartuttaminen ja kunnossapito ei ole pieni urakka ja tehtävä. Tulevaisuudessa esineiden tehtävä on todistaa siitä, miten menneisyydessä elettiin. Vahvaa vaikutusvaltaa tämäkin.

Vielä konkreettisempi vallankäyttäjä on Tampereen historiallisten museoiden alla toimiva Pirkanmaan maakuntamuseo. Asiantuntijaviraston tehtävä on huolehtia kulttuuriympäristöstä ja rakennusperinnöstä antamalla esimerkiksi lausuntoja kaavoitus- ja rakennushankkeista.

Yleensä museot koetaan kaupungin ja alueen tarinan kertovaksi palveluksi turisteille.

Suurempi vaikutus museolla on kuitenkin oma alueen asukkaiden identiteetin rakentamiseen ja juurien löytämiseen. Siksi hyvä museo palvelee sekä syntyperäisiä että tulokkaita. Historia on ennen kaikkea yhdistävä tekijä. Siitä ei saa ymmärtämättömyyttään rakentaa raja-aitaa pänttäyttämällä tunkkaisia vuosilukuja, snobbailuun tähtääviä knoppeja ja ennen kaikkea pätemällä omalla paljasjalkaisuudella.

Kasvukaupunki Tampereen voimavara on aina ollut se, että tänne on helppo kotiutua. Muu olisi ollut este menestykselle jo siinä vaiheessa, kun teollisuuden kasvu oli riippuvaisin työvoimasta. Tervetulleeksi tunteminen houkuttelee nykyisinkin osaajia opiskelijoiksi ja työpaikoille. Historialla rajaava henkinen sisäsiittoisuus olisi jättänyt Tampereen tuppukyläksi.

Paikallisen identiteetin palikoiden esittely tulijoille on jatkossakin Tampereen museoiden tärkeä tehtävä.