Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taloyhtiöt kassakriisissä? – "Oma-aloitteisuus katoaa monesti taloyhtiöissä. Ajatellaan, että joku pitää huolta. Kuka?"

Energian hinta ja muu inflaatio uhkaavat monen tamperelaisen asuntoyhtiön toimintaa. Pankkien mukaan taloyhtiöt hakevat jo lainoja päivittäismenojen maksuun. Normaalisti niitä haetaan vain isoihin uudistuksiin.

Sähkön ja kaukolämmön hinnat ovat kivunneet ylös kymmeniä prosentteja. Tamperelaisten vesimaksut nousevat pian 10 prosenttia. Inflaatio iskee viime keväänä tehdyt budjetit kumoon. Liian lyhyt suunnittelujänne kostautuu ja ylimääräisiä vastikkeita ryhdytään keräämään.

Taloyhtiöiden tulisi miettiä toimintaansa pitemmällä tähtäyksellä kuin mikä on tapana. Isännöitsijä ja hallitus tyytyvät liian helppoon menettelyyn talousarvioissa, koska vanhat luvut hyväksytään läpihuutona yhtiökokouksessa. Vastikkeiden korotuksia ja erityisesti säästöön keräämistä vastustetaan väärin motiivein.

Tapana on valtuuttaa hallitus keräämään lisärahaa parin kuukauden vastikkeiden verran. Jos sekään ei nyt riitä, tarvitaan ylimääräinen yhtiökokous tai lainapäätös.

Oma-aloitteisuus katoaa monesti taloyhtiöissä

Oma-aloitteisuus katoaa monesti taloyhtiöissä. Ajatellaan, että joku pitää huolta. Kuka? Hallituksen jäsenet ovat vastuussa, mutta sinnekin valikoituu joskus liian passiivisia henkilöitä. On helpompi odottaa kuin ryhtyä ennakoimaan.

Suurin virhe on säästää kaikessa ja lykätä toimia, joilla taloa parannettaisiin ajoissa vaikkapa käyttämään uusiutuvaa energiaa. Moni tuumaa, että ehkä muutan pian muualle, miksi pistää rahaa tänne. Tai ei ajatella ollenkaan nenää pitemmälle.

Sijoitusasuntojen omistajat eivät yleensä kannata talossa pitkäjänteisyyttä, koska haluavat maksimoida kuluvan vuoden tuottonsa. He kannattavat taloyhtiöiden lainoja, koska saavat vähentää kulut verotuksessa. Etu, jota ei ole annettu asukasomistajille.

Taloyhtiöt voivat kerätä vararahastoa, jonka turvin on mahdollista sähköistää autopaikat tai asentaa katolle aurinkopaneelit ilman suuria lisäsummia. Se mahdollistaa myös elämisen yli kassakriisin.

Vararahasto nostaa taloyhtiön osakkeiden arvoa. Ostajat kyselevät yleensä velkaisuutta, mutta kiinteistövälittäjien tulisi korostaa vastaavasti vakavaraisuutta.

Taloyhtiön hyvä hallinnointi edellyttää strategian tekemistä. Hieno sana sisältää lyhyimmillään yhtiökokouksen hyväksymän näkemyksen, jossa asetetaan laatu ja hoitomenot oikeaan suhteeseen – ei haluta halvinta, vaan hyvää oikealla hinnalla. Strategiassa voidaan myös sopia, että kerätään vuosien varrella vähitellen esimerkiksi 100 000 euron vararahasto helpottamaan isoja hankkeita tai kriisiaikoja.

Lähes kaikilta taloyhtiöiltä on unohtunut kuukausittainen kassavirran seuranta ja suunnittelu. Isännöitsijät eivät pidä siitä, koska se on lisätyö. Se helpottaa kuitenkin myös heidän toimintaansa. Ajan tasaisia kuluja käyttäen hallitus kykenisi kassavirtaseurannan avulla ennakoimaan tulevan kassakriisin ja sen vakavuuden ajoissa. Nyt ”yllätyksenä” ilmestyvät kulut olivat suurelta osin ennustettavissa jo kesällä.

Vanhakantainen isännöinti tulisi budjettien käytössä hylätä ja siirtyä ammattimaisen johtamisen suuntaan. Asunto-osake on monen perheen isoin sijoitus ja siksi taloyhtiöt ansaitsevat tulla hoidetuksi hyvin.

Kirjoittaja on entinen yritysjohtaja.