Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Viha jättää jäljen

Toimistomme lähellä sijaitseva sähkökaappi pääsi mukaan Sirkusrakkauspumpum ry:n Iloiset sähkökaapit -hankkeeseen. Hanke tuo taidetta katukuvaan sadan sähkökaappiteoksen muodossa, yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen ja Tampereen Taidemuseon kanssa.

Meidän lähikaappiimme tuunaus valmistui Manse Pride -viikolle. Lähtökohtana oli Tampereen tiedostavan sateenkaarilipun värit.

Graafikko Julius Jokikokon kokoama värikartta tuo yhteen eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lippujen yksittäisvärit.

Taiteilija Tomi Lastusen toteuttaman sähkökaapin kruunasi Ole totta Tampereella -teksti. On hienoa, että yhdenvertaisuuden edistämisestä jäi pysyvä maamerkki Nalkalaan. Teos keräsi kehuja ja ilahdutti yhteisöämme ja ohikulkijoita läpi kesän.

Syyskuussa ilmestyi ensimmäinen töhry.

Joku oli vapisevalla tussilla kirjoittanut, että ”homous on sairaus”. Tekijä pelkäsi kiinni jäämistä ja tiesi, ettei teolla ole yhteiskunnan hyväksyntää. Ilkeät sanat pilasivat kuitenkin hienon teoksen.

Mieleeni nousi Pride-viikollamme Lempäälässä tapahtunut Sateenkaaripenkin tuhopoltto. Olin ilahtunut, että kunta päätti korjata penkin.

Viharikoksia uutisoitiin tapahtuneen useissa Pride-tapahtumissa. Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2021 -raportin mukaan seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvää viharikoksia oli raportoitu 85 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Setan arvion mukaan kasvua on sekä raportoinnin että tekojen lisääntymisen vuoksi.

On tärkeää, että sateenkaari-ihmiset tunnistavat syrjinnän ja tekevät rikosilmoituksen. Näin viha ei jää piiloon.

On myös keskeistä, että syrjinnän pelkoon puututaan yhteiskunnassa ennalta ehkäisevästi.

Olen varma, että mitä enemmän julkiset toimijat sitoutuvat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain pohjalta nouseviin turvallisemman tilan periaatteisiin, sitä vähemmän on tilaa vihalle ja väkivallalle.

Sähkökaappi maalataan jälleen entistä ehommaksi. Kunpa ihmisten korjaaminen viharikosten jäljiltä olisi yhtä helppoa.

Kirjoittaja on Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja ja seksuaaliterapeutti