Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) julkisti maanantaina budjettiesityksensä vuodelle 2023. Isoja yllätyksiä ei kaupunginhallituksen kokoushuoneen tiedotustilaisuudessa kuultu, vaikka euroja laitettiin sarakkeisiin täysin uudenlaisissa olosuhteissa.
Historiallinen-adjektiivia on viime lähimmän 2,5 vuoden aikana käytetty lähes kyllästymiseen asti. Silti vankka kate sen käytölle löytyy yhä. Ensimmäinen sote-ajan talousarvio laittaa kaupungin roolin, eurojen jaon ja budjettimatematiikan kokonaan uusiksi. Ukrainan sodan moninaiset heijastusvaikutukset kallistavat kaikkea ja tekevät ennustamisesta entistäkin sumuisempaa.
Moni asia muuttuu, mutta kaikkeen eivät sote-uudistus ja Ukrainan sota Tampereella yhdessäkään pysty.
Moni asia muuttuu, mutta kaikkeen eivät sote-uudistus ja Ukrainan sota Tampereella yhdessäkään pysty. Ikonen vakuutteli, että Tampere tunnetaan tulevaisuudessa rohkeana kaupunkina. Tampere on suomalainen menestystarina, ja sitä pitää jatkaa vahvalla, eteenpäin katsovalla yhteisellä tekemisellä, muistutti pormestari. Investointitaso pysyy yhä korkealla.
Hallinnonuudistuksen jälkeisen ajan kaupungin tehtävinä ovat toisaalta osaaminen ja sivistys ja toisaalta kaupunkiympäristön monitasoinen kehittäminen. Kummassakin avainsana on elinvoima. Lisäksi Tampere on jatkossa edelleenkin kasvukaupunki. Tämä tarkoittaa nyt satsauksia ennen kaikkea lapsiin ja nuoriin.
Talousarvion kielikukkasen pormestari poimi puhumalla kolmen nollan budjetista. Nollat tarkoittavat tulostavoitetta, verojen korotusta ja lisävelkaantumista. Tämän mahdollisuus kertoo siitä, että vuoden 2023 budjetti tehtiin suhteellisen hyvässä tilanteessa. Tuttua on sen sijaan se, että talousjohto varoittelee jo vaikeammista vuosista 2024–2026.
Talousarvio tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 14. marraskuuta. Vaikka niin kutsuttujen namurahojen summat ovat takavuosista pienentyneet, ennen valtuustokäsittelyä ryhmät pääsevät vakiintuneen budjettikaavan mukaisesti perkaamaan sarakkeet ja pelastamaan muutaman kohdan mukaan rahalistalle. Tuttua tämäkin.