Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lasten ja nuorten sähköinen aloitepalvelu olisi tarpeellinen – "Annetaan nuorille matalan kynnyksen vaikuttamismahdollisuus!"

Kuntalain mukaan jokaisella kaupunkilaisella on oikeus jättää aloitteita kaupungin toimintaa koskevissa asioissa. Nykyisellään aloitteita voi tehdä kuntalalaisaloite.fi -palvelussa sekä suoraan kaupungin kirjaamolle. Edellä mainitut tavat eivät ole kaikille nuorille soveltuvia.

Erityisesti lapsille ja nuorille tarkoitettu aloitepalvelu olisi tarpeellinen, jotta heidän kehittämisehdotuksensa voitaisiin nykyistä paremmin ottaa huomioon kaupungin palveluissa. Kaupunginvaltuutettu Aila Dundar-Järvinen (sd) on jättänyt aiheesta valtuustoaloitteen 27.1.2020.

Sen voisi liittää osaksi Tampereen kaupungin verkkosivuja.

Aloitepalvelun käyttöönottaminen monipuolistaisi osallistumisen tapoja sekä lisäisi merkittävästi vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätöksentekoon. Aloitepalvelun aloitteet voisivat tulla myös lasten parlamentin ja nuorisovaltuuston käsittelyn kautta tiedoksi kaupunginvaltuustolle, jolloin myös vaikuttamistoimielinten mahdollisuudet kuulla lapsille ja nuorille ajankohtaisista asioita laajentuisivat.

Aloitepalvelu on hyvä sisällyttää jossain muodossa kaupungin hallintosääntöön nuorten aitojen vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi. Aloitepalvelulla voisi myös olla myönteisiä vaikutuksia kansalaisyhteiskunnassa toimimiseen ja demokratiataitojen oppimiseen. Olisi perusteltua laajentaa sen ainoan väestöryhmän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, ketkä eivät voi valtakunnallisissa vaaleissa äänestää omaa edustajaansa.

On erittäin olennaista, että lasten ja nuorten tekemät aloitteet saatettaisiin kaupunginvaltuuston käsittelyyn säännöllisin väliajoin ja, että kaupunki vastaisi jokaiseen tehtyyn aloitteeseen kohtuullisen ajan kuluessa.

Nuorten sähköiselle aloitepalvelulle olisi kysyntää. Sen voisi liittää osaksi Tampereen kaupungin verkkosivuja. Aloitepalvelun tulee olla saavutettava ja sitä tulisi markkinoida riittävästi. Annetaan nuorille matalan kynnyksen vaikuttamismahdollisuus!

Kirjoittaja on Tampereen nuorisovaltuuston puheenjohtaja