Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Johan pomppas! – "Meidän täytyy näemmä varmistaa, että eduskuntaan pääsee ensi keväänä ihmisiä, jotka torppaavat moisen hävyttömän ehdotuksen"

Kyllä, tämä on totta. Kaupan liitto on ehdottanut seuraavalle hallitukselle, että sunnuntaikorvaus poistettaisiin laista, ja siitä ”sovittaisiin paikallisesti”. Laki koskisi kaikkia aloja, ei vain kaupan alaa.

Miksi ihmeessä Kaupan liitto edes haluaa viedä sunnuntailisän kaikilta muiltakin aloilta? Esimerkiksi lääkärit varmasti onnistuisivat sopimaan, että heidän sunnuntaikorvauksensa pysyy, vaan entä myyjät, ravintola-ala, vartijat, siivoojat, poliisit, palomiehet, hoitajat ja teollisuuden duunarit? Lakihan ei takaisi yhtään mitään vastineeksi työntekijöille.

Mietinkin, olisiko tuo ”sopiminen” samanlaista kuin eräässä kaupan alan ketjussa: työsopimusta tehdessä pöytään isketään myös ”paikallinen sopimus” lepoajan lyhentämisestä. Jos et allekirjoita yhtä, ei tarvitse allekirjoittaa toistakaan. Tämähän ei ole sopimista nähnytkään.

Uskokoon ken tahtoo.

Kaupan liitolla tuntuu olevan vahva usko siihen, että seuraava hallitus on työntekijöitä kyykyttävä. No, sehän nähdään kevään vaaleissa.

Kaupan liitto kiiruhti heti selittelemään, ettei sunnuntailisän poisto toki vaikuttaisi palkkoja laskevasti. Uskokoon, ken tahtoo. Totta kai lakimuutos tarkoittaisi ansiotason laskua, ja totta kai työnantajien olisi tarkoitus säästää palkkakuluissa.

Jos Kaupan liitto olisi tosissaan sanoessaan, ettei ansiotason pidä laskea, he olisivat varmaan joskus avanneet TES-neuvottelut PAMin kanssa sanomalla, että he haluavat kompensoida sunnuntaikorvauksen täysin palkkoihin. Eipä ole tapahtunut.

Osoittaa käsittämättömän huonoa pelisilmää, on suorastaan sydämetöntä edes ehdottaa sunnuntaikorvauksen poistamista tässä tilanteessa, kun ihmisillä on muutenkin huoli, miten selvitä ensi talvesta. Sähkön hinta on noussut kamalasti, inflaatio jyllää, ja ruuan hinnan enteillään olevan marraskuussa jopa 20 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tekee mieli kysyä, miten kehtaatte?

Sunnuntaikorvaus on tärkein juuri pienituloisimmille. Emme luovu siitä! Meidän täytyy näemmä varmistaa, että eduskuntaan pääsee ensi keväänä ihmisiä, jotka torppaavat moisen hävyttömän ehdotuksen.

Kirjoittaja on nokialainen kaupantäti ja kaupunginvaltuutettu (vas)