Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tampere palkitsi Pomon ja Maalaispojan – "Pomo-Paavola oli Tampereen dynamo, Maalaispoika-Alatalo junantuomien sopeutumisen symboli"

Palataan vielä 1,5 viikon takaiseen Tampereen päivään. Tampereen merkkipäivän ohjelmaan jo vuonna 1959 vakiintuneen Tampereen palkinnon saajat ovat tässäkin oman huomionsa ansainneet.

Tampereen palkinnon yleisenä jakoperusteena on yksiselitteisesti ”Tampereen hyväksi tehty työ”.

Pomo-Paavola oli pitkään Tampereen dynamo, Maalaispoika-Alatalo junantuomien sopeutumisen symboli.

Pomo-Paavola oli Tampereen dynamo, Maalaispoika-Alatalo junantuomien sopeutumisen symboli.

Aiemmin tänä vuonna jo Iskelmä-Finlandian pokannut Mikko Alatalo sai palkinnon ”merkittävistä ansoista tamperelaisen musiikkielämän hyväksi”. Yli 700 kappaletta kirjoittanut Alatalo on – ilman käynnissä olevaa Vain elämää -kauttakin – kaikilla mittareilla eräs Suomen tunnetuimmista musiikintekijöistä.

Myös neljän kauden kansanedustajan (kesk) yhteiskunnallinen panos on syytä huomioida. Tampereen yliopistoon 1970-luvun alussa opiskelemaan saapunut maalaispoika on noussut maaltapako-Suomen muuttovoitto-Tampereelle työntämien suurten ikäluokkien näkyvimmäksi symboliksi. Väkevän yhteiskunnallinen vuosien 1978–82 kolmen levyn trilogia Lauluja siirtomaa-Suomesta on jäänyt ansiotta hittien, syksynsävelten ja korvamatojen varjoon.

Varatuomari Pekka Paavolan perusteeksi Tampereen palkinnolle nostettiin ”Tampereen kaupunkikehityksen hyväksi tehty työ”. Lähes 16 vuotta kaupunginjohtajana toimineen Paavolan aikana 1969–85 oltiin rohkeitaja innovatiivisia nykypäivän mittarillakin ja laitettiin aluelle ja esitettiin monia Tampereen kehitystä vauhdittaneita hankkeita, kuten Näsinneulä, Särkänniemi ja Tampere-talo. Osan ansioista ja isyydestä on vuosien varrella väännetty tiukasti, mikä ei ole toki tavatonta myöhempienkään kaupunginpomojen juhlapuheissa.

Paavola, 89, sai Tampereen palkinnon aivan liian myöhään. Taustalla olivat ennen kaikkea ajolähtöön päättyneen kaupunginjohtajakauden ja 1990-luvun uuden TaPu:n poliittisen nousun tulehduttamat suhteet vanhaan puolueeseen eli demareihin. Poliittista vääntöä vaati palkinto nytkin.

Kummankin valinnan perusteet on syytä todeta hyviksi, oikeiksi ja pitäviksi. Onnittelut myös Tamperelaiselta.