Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omainen kantaa vastuuta psyykkisesti sairastuneen arjesta

Omainen kannattelee mielenterveyden häiriöön sairastuneen arkea ja terveydenhoitoa yhä useammin kriisiytyneiden mielenterveyspalvelujen vuoksi.

Omaisen antama tuki voi olla jatkuvaa päivittäisistä arjen asioista selviytymistä, puhumattakaan jatkuvasta varuillaan olosta sairastuneen voinnin muutosten vuoksi. Omainen toimii usein myös hoidon ja palvelujen pyytäjänä ja vaatijana, jos vain jaksaa. Omaisen apu on psyykkisesti sairastuneelle välttämätöntä.

Mielenterveysomainen kuvaa tilannetta näin: ”Mielenterveyskuntoutujan lähiomaiset uupuvat lähes poikkeuksetta. Vähäiset voimavarat käytetään arjen koossa pitämiseen ja jotenkin mennään selviämismoodilla.”

Erityisen haasteen mielenterveyskuntoutujan hoitoon tuo fyysiset oireet ja sairaudet. Omaisella voi olla vaikea rooli psyykkisesti sairastuneen läheisen ja terveydenhuollon välissä: toisaalta tukea ja vaatia läheisen fyysisten oireiden tutkimista, mutta toisaalta tasapainoilla lääketieteen asiantuntijoiden arvioiden kanssa.

Mielenterveysomainen tiivistää kokemustensa perusteella asiaa seuraavasti: ”Kun mielenterveyskuntoutujalla on huonompi vaihe terveytensä kanssa, niin me omaiset kuin hoitohenkilökunta katsomme aina tilannetta mielenterveyden lasien lävitse ja epäilemme heti kaiken taustalla olevan jokin mielen hämminki. Jos läheinen oireilee pään- tai vatsakivulla, se on psyykkistä.”

Erityisen haasteen mielenterveyskuntoutujan hoitoon tuo fyysiset oireet ja sairaudet.

Jos mielenterveyskuntoutuja menee lääkäriin, kirjaukset aloitetaan aina tyyliin: “27-vuotias syvästi masentunut mies tulee lääkäriin, koska mursi polvensa iltalenkillä.”

Tutkimusten mukaan vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien fyysisten sairauksien hoito toimii heikosti pirstaleisen palvelujärjestelmän vuoksi. Psykiatrialle tarvitaan osaamista fyysisten terveysongelmien tunnistamiseen, tutkimiseen ja hoitoon sekä resursseja tämän toteutumiseksi. Niin ikään perusterveydenhuollossa ja muilla erikoisaloilla tarvitaan osaamista ja aikaa näiden potilaiden tarpeiden huomioimiseen. Psykiatrian ja fyysisten sairauksien hoidon yhteistyö on olennaista.

Järjestämme valtakunnallisena mielenterveysomaisten päivänä maksuttoman seminaarin 10.lokakuuta kello 12.30–15.30 G Livelab Tampereeessa.

Riitta Silen

omaiskokemusasiantuntija

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry

Teija Eskola

kehittämispäällikkö

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry