Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki – "Onko kyseessä vain ideologinen yhtiöittäminen, joka tehdään vain sen itsensä takia?"

Tampereen kaupunki suunnittelee Tampereen Vesi -liikelaitoksen yhtiöittämistä. Pirkanmaalla ja Tampereella on hyviä kokemuksia julkisten palveluiden yhtiöittämisestä.

Näistä parhaimpina esimerkkeinä ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Sydänsairaala ja tekonivelsairaala Coxa. Yhtiöittäminen on toiminut joidenkin toimintojen osalta hyvin mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi aina ongelmia ratkaiseva keino.

Yhtiöittäminen ei myöskään tarkoita automaattisesti yksityistämistä. Julkinen omistaja voi omistaa yhtiöitä pitkäjänteisesti, eikä yhtiömuoto tarkoita automaattisesti toiminnan myymistä. Vesihuollon osalta ollaan melko hyvässä ja turvallisessa tilanteessa.

Vuosi sitten eduskunta hyväksyi yksimielisesti Vesi on meidän -kansalaisaloitteen, joka edellyttää veden yksityistämisen estävän lainsäädännön valmistelua Suomessa. Kyseessä on ensimmäinen kansalaisaloite, joka on saanut eduskunnassa yksimielisen hyväksynnän. Aloitteen takana oli joukko vasemmistoliiton aktiiveja eri puolilta Suomea. On siis oletettavaa, että vesihuollosta vastaavan yhtiön myyminen olisi mahdotonta.

Tampereen suunnitelmissa yhtiöittää vesihuolto on kuitenkin ongelmia. On edelleen epäselvää mikä on se ongelma, jota yhtiöittämisellä ollaan ratkaisemassa? Miksi yhtiö tarvitaan nykyisen liikelaitoksen tilalle.

Yhtiöittäminen myös vie vesihuollon kauemmaksi kaupunginvaltuuston päätösvallasta ja valvonnasta. Valtuusto ei voi käytännössä vaikuttaa kaupungin omistaman yhtiön toimintaan, eikä yhtiön toiminnasta saa kovin hyvin tietoa.

Kaupungin yhtiöiden omistajaohjauksesta vastaa kaupunginhallituksen konsernijaosto ja senkin keinot vaikuttamiseen ovat rajatut. Puhdas vesi ja tamperelaisten vesihuolto ovat kirjaimellisesti elintärkeitä asioita, joiden toiminta ja turvallisuus pitää taata kaikissa oloissa.

Veden hinnan tulee myös olla sellaisella tasolla, että se ei aiheuta kohtuuttomia kustannuksia tamperelaisille.

Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä on suhtautunut kielteisesti aikeisiin yhtiöittää Tampereen vesi. Onko kyseessä vain ideologinen yhtiöittäminen, joka tehdään vain sen itsensä takia? Tärkeintä on kuitenkin turvata jatkossakin veden saatavuus tamperelaisille kohtuulliseen hintaan.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas)