Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ihmisen asialla – "Työtä jaksaa, kun muistaa, minkä puolesta sitä tekee"

Eduskunnassa on työskennelty kuluva viikko ensi vuoden budjetin parissa. Aikaisemmin budjetin päätöksiä varjosti korona ja nyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Nousevat hinnat näkyvät jokaisen kukkarossa ja ostovoimaa täytyy turvata. Olemme eläneet monta vaikeaa vuotta ja myös tulevaisuus on täynnä erilaisia haasteita – mutta asiat on tehty ratkaistavaksi.

Järjestin viime viikolla Meidän Ilmari -klinikan. Kutsuin vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon mukaan tilaisuuteen. Useat ihmiset toivat esille huoliaan niin toimeentulosta, sähköisistä palveluista, hoidon laiminlyönneistä aina Tampereen joukkoliikenteen ongelmiin.

Seuraava klinikkani on taas ensi kuussa ja olen pyytänyt mukaan ystäväni Marjatta Stenius-Kaukosen, jonka kanssa olemme tehneet politiikkaa yhdessä vuosia. Pureudumme pitkäaikaissairaiden elämän haasteisiin.

Järjestin viime viikolla Meidän Ilmari- klinikan

Hoitajien työtaistelu on saanut paljon huomiota viime aikoina. Ymmärrän hoitajien vaatimuksia. Jos emme ratkaise henkilöstön tilannetta, muut lainsäädännön ponnistelumme parempien sote-palveluiden puolesta ovat turhia.

Olen surullinen siitä, että olemme ajautuneet tilanteeseen, joka purkautuu suoraan potilaiden henkeen ja terveyteen kohdistuvilla työtaistelutoimilla. Alan hankala tilanne on kestänyt liian pitkään ja sen eteen ei selvästikään ole tehty riittävästi.

Se kertoo myös ikävää kieltään sopimisen kulttuurin murenemisesta. Työnantajapuoli on halunnut selvästi rikkoa neuvottelurakenteet, eikä tule riittävästi vastaan hoitajien palkkavaatimuksissa. Vastuuta sovun saavuttamisesta tuleekin kohdistaa vahvemmin työnantajan puolelle. On velvollisuus maksaa sellaista palkkaa, että alan vetovoima vahvistuu. Tässä työnantaja sahaa nyt kyllä enemmän omaan jalkaan.

Politiikassa keskustelut ja päätökset pyörivät hankalien tilanteiden ympärillä, mutta niiden ratkaiseminen on kaiken keskiössä. Työtä jaksaa, kun muistaa, minkä puolesta sitä tekee. Pitkienkään kiistojen keskellä ei saa unohtaa, että lopulta kyse on aina ihmisistä ja heidän elämästään.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)