Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kyberturva – salaamisesta jakamiseen – "Pidetään mieluummin Suomi ja keskustelukulttuuri avoimena ja otetaan järki käteen"

Kyberturvassa on ajan myötä tapahtunut merkillinen muutos: Tiedon maksimaalisesta salaamisesta on siirrytty tiedon maksimaaliseen jakamiseen. Väärällä ja väritetyllä eli dis- sekä luuloilla eli misinformaatiolla vaikutetaan mielipiteisiin ja jaetaan kansaa taustavaikuttajan eduksi. ”Some uhkaa demokratiaa” kuten YLE:llä esitetty dokumentti toteaa. Kannattaa katsoa.

Medialukutaito on entistä tärkeämpää. Uutisten lukeminen laadukkaista lähteistä on hyvä ratkaisu, mutta informaatiota tulee koko ajan monesta kanavasta ja ystävien kautta. Joudumme tekemään jatkuvaa analyysiä siitä mihin uskomme ja mihin emme. Samaan aikaan monellakaan ei ole selvää käsitystä miten meihin vaikutetaan.

USA:n presidentinvaaleihin ja Brexit-äänestykseenkin vaikutettiin ulkoa, tavallisten ihmisten sometilien kautta - katseluvinkiksi dokumentti ”The Great Hack”. Entä Saksan energiaratkaisut, mitä etuja siellä on itse asiassa ajettu ja kenen rahalla? Tai Suomi – onko täällä poliittisia agendoja joita rahoitetaan tai ryhmiä joita ohjataan ulkomailta?

Aivan varmasti, mutten silti halua lakia jolla BBC ja Mäkkäri julistetaan ulkomaisiksi agenteiksi. Pidetään mieluummin Suomi ja keskustelukulttuuri avoimena ja otetaan järki käteen. Turvallisuusalan yrityksetkin kuvaavat suomalaisuutta sloganilla ”No nonsense” eli ei hölynpölyä.

Huomaa huijaus. Älä jaa kaverin lähettämää populistisivuston uutista ilmastonmuutoksen peruuntumisesta, niin hauskaa kuin se olisikin. Toisaalta, Brad Pitt ilmeisesti ihan oikeasti piipahti juuri Tampereella - huhtikuun ensimmäisen en olisi tuotakaan uskonut. Muista että esimerkiksi venäläiseen doktriiniin kuuluu että uutisessa on osa totta ja osa valetta. Näin se uskotaan helpommin.

Varo vastakkainasettelua. Informaatiovaikuttamisella pyritään kylvämään eripuraa ja rapauttamaan luottamusta mediaan ja viranomaisiin, jotta tiukan paikan tullen alkaisimme kyseenalaistamaan ja empimään. Onneksi ukrainalaiset itse tiesivät onko heillä natseja vai ei.

Tunnista toisto. Antiikin Cato päätti aina puheensa että Karthago on hävitettävä. Nyt toisto on laajempaa ja monikanavaista. Väitteen tai valheen jatkuva toistaminen ei muuta sen totuusarvoa mutta alkaa kuulostaa ihmisille tutummalta ja siten todemmalta. Tai ainakin mahdolliselta, eikö niin? Mutta sota on sotaa, vaikka siitä käyttäisi aina nimeä erikoisoperaatio.

Lopuksi kolmas katseluvinkki: pari videota hakusanoilla ”cheap fake” ja ”deepfake”. Pääministerin juhlavideoitakin on epäilty väärennöksiksi eikä suotta – politiikantekijöistä tehdään paljon sekä vitsiksi että valeeksi tarkoitettuja videoita.

Kirjoittaja arvostaa suuresti suomalaista mediaa ja keskustelukulttuuria