Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoitajien pakkolaki, henkilöstöedut ja vaivaton pysäköinti – "Kahviedun tulee jatkua myös uuden työnantajan palveluksessa"

Maan hallituksen ajama potilasturvallisuuslaki vaikeuttaa merkittävästi hoitajapulaa. Sote-pakkolaki murentaa myös sote-alan houkuttelevuutta. SuPerin ja Tehyn pahimmat varoitukset ovat toteutumassa. Tänä vuonna jo 500 sote-alan ammattilaista on pyytänyt ammattioikeuksiensa poistoa Valviran rekistereistä.

Voidaankin sanoa, että yksistään Pirkanmaalla pakkolain pelko on jo vähentänyt sote-työvoimaa arviolta 50 hoitajalla. Sote-pakkolain valmistelu tulee välittömästi keskeyttää.

Tarvitsemme palvelukseemme sote- ja pelastusalan rautaisia ammattilaisia. Kykenemme vastaamaan palvelutarpeeseen vain silloin, kun Pirkanmaan hyvinvointialue on riittävän houkutteleva työnantaja. Henkilöstöeduilla on tässä suuri merkitys.

Aikoinaan isäni, gynekologi Matti Kaleva oli lääketieteen kandina harjoittelemassa Kaupin keuhkotautiparantolassa. Henkilökuntaetuihin kuului tuolloin kahvi.

Kahviedun tulee jatkua myös uuden työnantajan palveluksessa.

Nyt yli 50 vuotta myöhemmin muun muassa Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa ollaan todella huolissaan kahviedun jatkumisesta, kun sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät uuden hyvinvointialueen järjestettäviksi 1.1.2023 alkaen.

Aluevaltuutettuna katson, että muun muassa kahviedun tulee jatkua myös uuden työnantajan palveluksessa. Taysin käytäväkeskustelut henkilöstöetuuksien leikkaamisista tulee ottaa vakavasti.

Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli kokouksessaan 17. elokuuta listausta henkilöstöeduista, jotka tulevat vielä uudelleen hyvinvointialueen hallituksen päätettäväksi. Kantani on, että nykyistä henkilöstöetujen keskimääräistä tasoa tulee pitää jatkossa periaatteellisena minimitasona, jota minimitasoa pitää tarpeen mukaan rohkeasti myös kohottaa.

Henkilöstöetuihinhan kuuluu muun muassa lounasetua, merkkipäivämuistamisia, yhteisöllistä toimintaa, tukea virkistäytymiseen ja vapaa-aikaan, kahvia, teetä ja kahvimaitoa. Työntekijöiden toiveet uusista henkilöstöeduista tulee pyrkiä toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Useat hyvinvointialueen työntekijät saapuvat töihin henkilöautolla. Helppo ja edullinen pysäköinti lisää hyvinvointialuetyönantajan vetovoimaa ja pitovoimaa. Hyvinvointialueen työntekijöiden pysäköintikustannusten ei tule nykyiseen verrattuna missään tilanteessa nousta.

Hyvinvointialueen yhteinen tehtävä on pitää työntekijöistään hyvää huolta, niin että he pystyvät vuorostaan pitämään hyvää huolta kaikista alueen asukkaista.

Kirjoittaja on tamperelainen aluevaltuutettu (ps)