Kolumni Hämminkiä horisontissa – "Jään uteliaana odottamaan, miten näin saadaan sopeutetuksi nopeasti kasvavia sotemenoja"

Kuntataloudessa on pitkään ollut iso ristiriita kuntien lakisääteisten tehtävien ja velvoitteiden ja toisaalta valtion tehtäviin osoittaman rahoituksen kesken. Budjettiriihestä ei tällä kertaa tullut suuria kuntataloutta ja kuntalaisia koskevia mullistuksia. Toki hallitus jatkoi aiempien hallitusten linjaa ja budjettiehdotuksessa kuntien valtionosuuksien tasoa alennetaan pysyvästi 33 miljoonaa euroa. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Sote-uudistuksesta jotkut odottavat helpotusta julkiseen talouteen. Todennäköisesti uudistus helpottaakin kuntien menopaineita, kun vaikeasti ennakoitavat ja nopeasti kasvavat sotemenot siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle. Kunnissa ei kannata riemuita, sillä jatkossa kunnille osoitettua rahoitusta leikataan varmasti edelleen hyvinvointialueiden hyväksi.

Jään uteliaana odottamaan

Kuntien taloustilannetta vaikeuttaa, kun kaupunkien investointitarpeet pysyvät muuttoliikkeen, rakennuskannan uudis- ja perusparantamisinvestointien, joukkoliikenteen järjestämisen sekä elinvoimainvestointien vuoksi mittavina. Koska kuntien velvoitteita ja tehtäviä eli kuntien menoja ei jatkossakaan rohjeta vähentää, kuntataloudella on edessään huomattavan isoja vaikeuksia vuodesta 2024 lähtien. Kuntien valtuustoissa on lähivuosina luvassa lukuisia hikisiä kokouksia.

Hyvinvointialueet ovat saaneet vapaasti organisoida toimintojaan käytännössä ilman minkäänlaista valtakunnallista keskitettyä ohjausta esimerkiksi palkkatasosta. Tämä on näkynyt hyvinvointialueille valittujen johtajien ja päälliköiden kestämättömän korkeana palkkatasona, mikä ilmeisesti valuu myös alemmille tasolle nostaen kustannuksia nopeasti. Jään uteliaana odottamaan, miten näin saadaan sopeutetuksi nopeasti kasvavia sotemenoja.

On ilmeistä, etteivät hyvinvointialueet kykene riittävästi rajoittamaan kustannusten kasvua. Tulossa on kutkuttavia tilanteita, kun hyvinvointialueen ja kuntien etujen kesken tulee vääjäämättä ristiriitoja. Odotan jännittyneenä kumman etua sekä kunnan että hyvinvointialueen päätöksentekoelimissä olevat henkilöt ristiriitatilanteissa ajavat, hyvinvointialueen vai kunnan.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin talousjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut