Päätoimittajalta Hienoa, Lempäälä! – "Tampereen seudulla asuntomessuja on järjestetty 52 vuoden aikana vain 4 kertaa eli paljon harvemmin kuin maan kakkoskeskuksen osuuden pitäisi olla"

Lempäälä on järjestämässä vuoden 2026 asuntomessut. Suomen Asuntomessut -osuuskunnan ja Lempäälän kunnan varaussopimuksesta kerrottiin ennen juhannusta. Viime viikolla esiteltiin tarkemmin suunnitelmia järjestää Ideaparkin ja Helsingin moottoritien kupeessa Saikan asuntomessualueella ”ilmastopositiiviset asuntomessut elämysten keskellä”.

Asuntomessujen merkitystä ja arvoa järjestäjäkunnalle voi mitata monella tavalla. Ensimmäisenä tulee imago. Asuntomessujen saaminen viestii ainakin elinvoimaa, eteenpäin katsomista, rohkeutta ja myös kasvuhalua.

Tampereen seudulla asuntomessuja on järjestetty 52 vuoden aikana vain 4 kertaa eli paljon harvemmin kuin maan kakkoskeskuksen osuuden pitäisi olla.

Euroja ei sovi unohtaa. Asuntomessujen välillinen tulovaikutus messupaikkakunnalle on ollut 7–12 miljoonaa euroa. Lempäälän kunnan omissa talousarviolaskelmissa tuloiksi on laskettu 750 000 euroa ja kuluiksi 2,1 miljoonaa euroa. Lukuun eivät kuitenkaan sisälly esimerkiksi asuntomessualueen teiden ja kunnallistekniikan rakentamiskulut tai toisaalta myöskään tonttien myyntituotot.

Lempäälässä uskotaan myös strategisiin hyötyihin. Valtakunnallinen paljon julkisuutta tuova tapahtuma on kunnan henkilökunnalle motivoiva, sitouttava ja eteenpäin vievä haaste, jonka uskotaan lisäävän kuntatyönantajan houkuttelevuutta osaajien rekrytoinnissa. Toinen tavoite on yrittäjyyden tukeminen ja työpaikkojen tarjoaminen koko kaupunkiseudun aluetalouteen asuntomessujen kautta.

Itsestään selvältä kuulostava asia onkin tärkeä huomio. Tampereen seudulla asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien 52 vuoden aikana vain 4 kertaa eli paljon harvemmin kuin jatkuvasti kasvu-Suomeen kuuluneen maan kakkoskeskuksen suhteellisen osuuden pitäisi olla. Vuonna 1972 messut järjestettiin Kangasalan Ranta-Koivistossa. Tampereella asuntomessut on järjestetty kahdesti, vuonna 1990 Tammelassa ja Lapinniemessä ja vuonna 2012 Vuoreksessa. Väliin sattuivat vuoden 1996 messut Ylöjärven Veittijärvellä.

Tätäkin taustaa vasten Lempäälän isännyys on voitto koko alueelle. Sen eteen Lempäälässä on tehty työtä jo vuosia. Tyytyväisyyteen on nyt aihetta, mutta isoin työ on vielä edessä. Sen tuloksista hyötyy koko kaupunkiseutu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut