Kolumni Teatterin juhlaa ja arkea – "Yhdeksi hallintojohtajan tehtäväksi onkin muodostunut väen toppuuttelu liiasta työnteosta"

Teatteri on taidetta ja taikaa. Teatteri tarjoaa katsojilleen elämyksiä ja tilaisuuden kokea tunteita. Katsoja poistuu teatterista rikkaampana, ehkä muuttuneena, toivottavasti kosketettuna. Mutta miltä teatteri näyttää sisältä päin?

Työpaikkana teatterissa vallitsee myös arkisempi puoli, jossa paikat siivotaan ja putket korjataan, palkat huolehditaan maksuun ja työehtosopimuksen koukeroita tulkitaan. Teatterissa markkinoidaan ja myydään, laskuja käsitellään ja ihmetellään hintojen nousua. Siellä on työntekijöitä ja osastoja, ja koska teatteriakin pitää johtaa, siellä on esihenkilöitä, päälliköitä ja muutama johtaja. Siellä pidetään kokouksia ja luodaan strategioita. Tämä teatterin arkipuoli on minun näyttämöni.

Olen nyt reilun puolen vuoden ajan saanut tutustua kulissien takaiseen maailmaan Tampereen Teatterin hallintojohtajana. On ollut kiehtovaa nähdä, mitä kaikkea täytyy tapahtua, ennen kuin esitykset päätyvät näyttämölle. Vaikka toimintaympäristö on itselleni uusi, on siellä myös paljon tuttua aikaisemmista työpaikoistani yliopiston palveluksessa.

Kun töitä tehdään ihmisten yhteisössä, keskeisen tärkeäksi muodostuu se, miten vuorovaikutus toimii ja sujuuko yhteispeli. Ihmisten tarve tulla kuulluksi ja kokea arvostusta on universaali eikä se ole riippuvainen siitä, ollaanko tekemässä tiedettä vai taidetta. Missään ei voi johtaa vain asioita, vaan johtaminen koskee aina ihmisiä.

Tampereen Teatterin toimintakulttuurille on ominaista korkeimman laadun tavoittelu. Se näkyy muun muassa yrittäjämäisenä työorientaationa, jolloin hommia tehdään joustavasti tilanteen mukaan odottelematta käskyjä ylempää. Joustavuus on hyvästä, ja yhteisen, merkitykselliseksi koetun tavoitteen eteen on motivoivaa ponnistella.

Ajoittainen kuormittuminenkaan ei ole haitaksi, kunhan välillä on huokoisempaa ja ehditään palautua ja teroittaa kynnet uutta koitosta varten. Riski piilee siinä, jos ylikierroksilla käyminen jää syystä tai toisesta päälle. Silloin palautumista ei ehdi tapahtua, ja ylikuormittuminen uhkaa. Yhdeksi hallintojohtajan tehtäväksi onkin muodostunut väen toppuuttelu liiasta työnteosta.

Hallintohenkilökin pääsee välillä katsomon puolelle kokemaan teatterin taikaa. Kun valot sammuvat ja esitys alkaa, arki loittonee, ja teatterinautinnon lisäksi tunnen suurta ylpeyttä siitä, että saan osaltani olla palvelemassa tätä hienoa yhteisöä.

Kirjoittaja on Tampereen Teatterin hallintojohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut