Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Sähköluvut ovat nyt tylyjä – "Monia hallituksen lupaama sähkö-alv-alekaan ei paukkupakkasilla auta lähellekään plussaa"

Viilenevät syyskelit ja alati ylöspäin kohoavat pörssisähkön hintapiikit ovat aiheuttaneet kylmäväreitä kuluttajissa. Monia hallituksen lupaama sähkö-alv-alekaan ei paukkupakkasilla auta lähellekään plussaa. Yhteiskunnassa tilanne on tullut syliin niin nopeasti, että näitä ongelmia ratkotaan lennossa.

Edessä olevan hahmottamista vaikeuttaa se, että sähkön hinta ei vaikuta kuluttajan talouteen vain kodin sähkölaskun kautta. Sähkön hinnan nousu kasvattaa liki kaikkien tuotteiden ja hyödykkeiden tuotantokustannuksia ja nostaa niiden hintoja. Sähkön hinta siirtyy siis myös kauppalaskuun. Sähkö on eräs merkittävimmistä inflaatiokierteen moottoreista. Toinen seuraus sähkön hinnan noususta voi olla energiasyöpöimmän tuotannon vähentäminen tai alasajo. Tästä seurauksena voi olla lomautuksia tai jopa irtisanomisia. Tämä näkyy monessa tilinauhassa.

Monia hallituksen lupaama sähkö-alv-alekaan ei paukkupakkasilla auta lähellekään plussaa.

Tämä vääjäämättömältä ja vaihtoehdottomalta kuulostava logiikka kuulostaa useimmista juuri nyt lohduttomalta. Talouden omiin korjausmekanismeihin voi toki luottaa jossain määrin. Sähkön hinnan nousu johtaa sähkön säästämiseen, joka helpottaa sähköpulaa ja laskee hintoja. Teollisuudessa harkitaan tuotannon painottamista halvemman hinnan yötunteihin, joka tasaa ennen kaikkea aamupäivän hintapiikkejä. Niiden korjausvoima on kuitenkin rajallinen.

Älä sitten pelottele lukijoita liikaa, evästi Ekokumppanit Oy:n toimitusjohtaja Suvi Holm, kun kirjoitin tähän lehteen juttua 1990-luvulta saakka energia-, kuluttaja- ja ympäristöneuvontaa tehneen ammattilaisen ajankohatisista neuvoista. Koskaan aiemmin hyvät neuvot eivät ole olleet niin kalliita kuin nyt, myönsi Holm.

Kun luvut ovat lohduttomia, on syytä terästää suhteellisuudentajua, vinkkaa Holm. Moni sähköä kuluttava asia arjessa ei ole välttämättömyys, vaan mukavuus- ja arvovalinta. Pian puhutaan taas resilienssistä. Tulevina kuukausina pitää miettiä tarkemmin, mikä on omassa elämässä tärkeää. Pakko ohjaa monesti hyviin ja kestäviin päätöksiin. Samalla pakko ohjaa kekseliäisyyteen ja tuottaa innovaatioita omassa arjessa ja myös yrityksissä.

Seurauksena voi olla siis hyviäkin asioita. Sitä ennen on tehtävä valintoja ja varauduttava tukemaan yhteiskunnassa niitä, joilla valinnatkaan eivät kerta kaikkiaan riitä moninkertaisesta energialaskusta selviytymiseen.