Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Käteiselle on käyttöä – "Enkä edelleenkään aio ladata Mobile Payta, zoomeri!"

Joskus pienimmillä asioilla on suurin merkitys. Esimerkiksi vika, joka aiheuttaa pankkikorttini toimimattomuuden, on näkymättömän pieni, mutta olisi jonkun toisen kohdalla voinut aiheuttaa melkoisen kriisin. Omalla kohdallani uuden kortin odottelua helpottaa se, että minulla on myös käteistä.

Oravannahkojen varassa ollessa tulee kuitenkin eri tavalla tietoiseksi siitä, miten pitkälle maksamisen sähköistäminen on Suomessa edennyt. Täällä Tampereella käteinen ei kelpaa nyssematkan maksamiseen eikä liioin auton tankkaamiseen tai pysäköintiin. Jalkapallo-ottelun makkaramyynnissä kelpuutettiin vielä tasaraha, eräässä yliopiston ruokalassa ei sitäkään.

Muutosvauhdin ollessa harkintakykyä suurempi herää kysymys, millaisia seurauksia vastaavanlainen vika mahtaa aiheuttaa vaikkapa kolmen vuoden päästä. Pitääkö ihmisen mennä leipäjonon jatkoksi, jos pankkikortti vioittuu? Onko jäätävä pois töistä, kun käteinen ei enää kelpaakaan edes nyssekortin lataamiseen?

Enkä edelleenkään aio ladata Mobile Payta, zoomeri!

Zoomeri tietysti toteaa, ettei korttia tarvita kohta enää mihinkään, missä hän on toki oikeassa; coolit tyypit maksavat jo nyt kaiken puhelimella.

Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti ratkaise ongelmaa, sillä puhelimeen ja siinä käytettyihin sovelluksiin verrattuna pankkikorttikin on pomminvarma peli. Ja kun vika on maksusovelluksessa, ongelma voikin olla kaikilla. Siinä vaiheessa on kai laitettava yhteiskunta loppupäiväksi kiinni ja toivottava, että nörtit saavat asian kuntoon seuraavaksi aamuksi. Käteisessä olisi se verrattoman hyvä puoli, että häiriö on todennäköisempi käyttäjissä kuin välineessä.

Käteisestä luopumisen järkevyyttä tavallisen ihmisen kannalta on muutenkin hankala perustella, kun säästötileille ei ole vuosiin maksettu mainitsemisen arvoista korkoa – pikemminkin pankki on ottanut säästäjältä maksua siitä hyvästä, että on saanut sijoitella tämän rahoja. Ovatko pankkitilillesi talletetut rahat siis oikeastaan sinun rahojasi, vai ovatko ne pankin rahoja, joita sinäkin saat käyttää?

Pyytäisin siis niin päättäjiä, elinkeinonharjoittajia kuin kuluttajiakin miettimään, onko meidän aivan pakko jatkaa päätöntä matkaamme kohti epävarmempaa tulevaisuutta. Ainakin omalta osaltani tiedän sanoa, että tulen uuden pankkikortin saavuttuakin käyttämään oravannahkoja aina, kun se on mahdollista.

Enkä edelleenkään aio ladata Mobile Payta, zoomeri!