Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Teatterien syksy: ketsuppipulloilmiö – "Jokunen samppajapullo poksahtaa, mutta ennen kaikkea ketsuppipullo"

Tampereen teattereissa on alkamassa syyskausi, joka antaa monesta syystä aiheita juhlaan. Alkamassa on ensimmäinen näytäntökausi sitten kesken katkenneen kevään 2020, jolloin pandemian ei ainakaan pitäisi toimintaa rajoittaa.

Koronan taittuminen on itsessään hyvä syy juhlaan. Nyt pitkäksi venynyt pandemia lisää juhlan riemua. Yli kahden vuoden vajaakäyttö on johtanut siihen, että syksylle on tulossa ennen näkemätön ensi-iltaruuhka. Samalla monia rästiin jääneitä vuosijuhlia vietetään syksyn aikana. Jokunen samppajapullo poksahtaa, mutta ennen kaikkea ketsuppipullo.

Syksyn ensimmäinen suuri ensi-ilta on edessä perjantaina, kun Tampereen Teatterin päänäyttämön valtaa animaatioelokuvaan perustuva Broadway-musikaali Anastasia. Satsaus on TT:n syksyn ylivoimaisesti suurin. Keskustorilla merkkipäivää viettää 110 vuotta täyttävä teatteritalo. Sen omistava Tampereen teatteritalo-säätiö täyttää 75 vuotta ja teetti sen kunniaksi tekijämies Matti Wacklinilla historiikin.

Koronan taittuminen on itsessään hyvä syy juhlaan. Nyt pitkäksi venynyt pandemia lisää juhlan riemua.

Tampereen Komediateatterissa ensi-iltaan tulee ensin Mika Nuojuan ohjaama Kolmen kimppa ja lokakuussa Panu Raipian Sherlock Holmes -tulkinta Baskervillen koira. Ohjelmistossa jatkaa myös Levätkää rauhassa, komisario Palmu, Komediateatterin 30-vuotisjuhlanäytelmä.

Tuhdeimman ensi-iltakattauksen tarjoaa kuitenkin 120-vuotispäivää kaksi vuotta myöhässä juhliva Tampereen Työväen Teatteri. Laskutavasta riippuen ensi-iltoja on luvassa peräti kymmenen.

Juhlanäytelmä Sirkku Peltola–Heikki Salo–Eeva Kontu-kolmikon uutuus Momentum 1900 kantaesitetään ensi viikolla. Tämän lisäksi luvassa on muun muassa keväältä siirtynyt maailmanmenestysmusikaali (Come from away), elokuvasovitus (Berliinin taivaan alla) ja uusi kotimainen komedia kansallisruuasta (Paljon melua pizzasta). Kellariteatteriinkin riittää sekä näkökulma 1900-luvun alun TTT:n johtajaan (Teatterin rouva Tilda) että nuorten teatterintekijöiden energiapurkaus (Action Hero).

Eikä ole syytä unohtaa muitakaan. Esimerkiksi Tanssiteatteri MD täyttää 25 vuotta ja Human-NamuH – Ajatuksia ihmisyydestä on arvioitu tässä lehdessä. Jo viime vuonna samaan ikään päässeen Teatteri Telakan syyskuun ensi-ilta on Telakka-konkari Tanjalotta Räikän Aino kostaa.

Tamperelainen seuraa hienoa teatterisyksyä tavan mukaan tiiviisti jutuissa ja Katariina Flemingin teatteriarvioissa.