Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Ikääntyneiden palveluasuminen tulee säilyttää

Ikäihmisten asumispalveluja koskeva lainsäädäntö muuttuu ensi keväänä. Lakimuutos tarkoittaa, että jatkossa nykyisenlaista palveluasumista ei tarjota, vaan se korvataan yhteisöllisellä asumisella. Hallituksen esityksen mukaan ”palvelut järjestetään erikseen tukipalveluina, kotihoitona ja tarvittaessa muina sosiaalipalveluina. Laissa ei edellytetä, että kohteessa on oma henkilöstö sen asukkaiden palveluja varten.”

Palveluasumisessa asuu paljon tukea tarvitsevia iäkkäitä henkilöitä, jotka eivät ole selvinneet kotihoidon turvin kotonaan. Pääsääntöisesti kuitenkin tuen tarve öisin on satunnaista.

Mikäli lakiin ja sen tulkintaan ei tehdä korjausliikettä, tarvitsevat miltei kaikki nykyiset palveluasumisen asukkaat ympärivuorokautisen palveluasumisen paikan. Henkilökuntaa tulee lisätä merkittävästi, sillä henkilöstömitoitusvaade palveluasumisessa on 0,3 ja 1.4.2023 alkaen ympärivuorokautisessa palveluasumisessa 0,7.

Kaikki toimijat eivät ole valmiita lisäämään ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja, sillä asukaspaikkoja on jo nyt tyhjillään hoitajapulan vuoksi. Hyvinvointialueiden pitäisi järjestää näin ollen uusia paikkoja.

Talouden kannalta tämä muutos tarkoittaa noin 10 miljoonaa euroa vuosittaista lisämenoa, josta suurin osa tulee verovaroin katettavaksi ja osa katettaisiin nousevin asiakasmaksuin, mikäli hyvinvointialueella on 300 palveluasumisen asukasta. Kun vielä huomioidaan, että juuri tällaiselle palvelulle on enenevissä määrin tarvetta, ovat kustannusvaikutukset vielä suuremmat.

Tulevaa lakimuutosta tulkitaan nyt hyvin eri tavoin eri puolilla Suomea. Joillakin alueilla lakia tulkitaan siten, että tulee saada uusia yhteisöllisen asumisen paikkoja, joissa työskentelee yhteisökoordinaattori ja kukin asukas tilaa tarvitsemansa palvelut mistä haluaa. Mikäli palveluasumisen tarpeessa olevat todetaan yhtäkkiä näin hyväkuntoisiksi, tulee kotihoidon käyntejä paljon, pysyvät hoitosuhteet katoavat, kriisissä olevan kotihoidon henkilöstöpula syvenee entisestään ja sairaalakäynnit varmasti lisääntyvät. Itä-Suomessa on suunnitteilla vuorokausihintainen asumispalvelu, jossa palvelu ostetaan kokonaisuudessaan samalta palveluntuottajalta. Käytännössä näin ollen palveluasumisen kaltainen palvelu säilyisi.

Nyt tehty lakimuutos palveluasumisen poistamisesta on täysin järjetön. Lakimuutos luo toiminnallisesti ja taloudellisesti lisäpaineita hyvinvointialueille sekä haastaa ikäihmisten ja työntekijöiden arkea merkittävästi. Vaikka tarvitsemme yhteisöllisiä asumispalveluja, tarvitsemme myös palveluasumista ympärivuorokautisen palveluasumisen rinnalla.

Meillä ei ole varaa luoda lisäongelmia ikäihmisten palveluihin. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutokset 30. kesäkuuta ja lakimuutoksia on esitetty voimaan astuviksi jo ensi vuoden alussa. Hallituksen pitää nopeasti tehdä korjaava lakiesitys, jolla nykymuotoinen palveluasuminen säilytetään.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan hyvinvointialuevaltuutettu (kd)